Bespaar duizenden euro's op je hypotheek
Zit jouw rentevaste periode er bijna op? Dan staat het je vrij om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen dan dat je nu zit. 6 op de 10 huizenbezitters maakt hier geen gebruik van en verlengt de hypotheek bij dezelfde bank zonder de alternatieven te onderzoeken. Zonde, want door je goed te oriënteren kun je duizenden euro’s op je hypotheek besparen.
Ieder jaar loopt bij gemiddeld 14% van de huiseigenaren de rentevaste periode van hun hypotheek af. Loopt jouw rentevaste periode ook bijna af? Oriënteer je dan tijdig op de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. De kans is namelijk groot dat jouw huidige geldverstrekker niet de goedkoopste optie is. Toch accepteert een groot deel van de huizenbezitters het aanbod van de huidige geldverstrekker terwijl het hen vrijstaat rond te kijken. Maar wist je dat een op het oog klein renteverschil duur kan uitpakken?
Hoeveel kun jij besparen?
Als je overstapt kun je rond de 0,5% goedkoper uit zijn. Dit lijkt misschien weinig, maar dat is het niet. Zet jij je hypotheek opnieuw voor 10 of 20 jaar vast, dan kan dit je zomaar tussen de €10.000 en €20.000 kosten. Als je ervoor kiest om van geldverstrekker te wisselen, dan betaal je geen boeterente. Wel betaal je eenmalig overstapkosten, namelijk notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten. De hoogte van deze kosten verschillen per aanbieder, maar zijn slechts een klein deel van het bedrag dat je kunt besparen. Bovendien zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar.
Overstappen of niet?
Of het voordelig is om over te stappen is onder andere afhankelijk van het nieuwe aanbod van je huidige hypotheekverstrekker. De bank doet uiterlijk drie maanden voordat de rentevaste periode afloopt een nieuw voorstel. Ook de huidige waarde van je woning speelt hierin een rol. Heb je in de afgelopen jaren flink afgelost op je hypotheek? Dan heeft dit ook invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Meer weten? Hier lees je meer. Ben je benieuwd wat voor jou verstandig is? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.
Bron: Nationale Hypotheekbond