Print

Hoeveel vakantiezakgeld geef jij je kind?

Hoeveel vakantiezakgeld geef jij je kind?

Het is zover: vanaf vandaag is de zomervakantie in alle regio’s van ons land officieel begonnen. De kans is groot dat jij deze periode heerlijk met je gezin op vakantie gaat. Wist je dat de vakantie gelijk een mooi moment is om je kind om te leren gaan met geld?

>> 63% van de kinderen krijgt vakantiezakgeld
>> Rekensom: zoveel vakantiezakgeld geven ouders gemiddeld
>> Krijgt inzicht in je eigen uitgaven dankzij de tool van Wijzer in geldzaken

Vakantiezakgeld: zo leer je kinderen op een leuke manier omgaan met geld

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken bleek vorig jaar dat ruim 63% van de ouders hun kinderen een extra zakcentje geeft tijdens de vakantie. En dat is, volgens het online platform, een goede ontwikkeling. Op deze manier zouden kinderen namelijk op een leuke manier om leren gaan met geld. Door kinderen (vakantie)zakgeld te geven leren zij meer over de waarde van geld. Hiermee wordt volgens Wijzer in geldzaken mede de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Vakantiezakgeld. Hoeveel moet ik geven?

Wil jij je kind(eren) deze zomer ook wat extra zakgeld geven zodat zij bijvoorbeeld zelf een ijsje kunnen kopen? Dan is de grote vraag: hoeveel vakantiezakgeld zal ik mijn kinderen geven? Nederlandse kinderen op de basisschool krijgen gemiddeld €29 vakantiezakgeld. De wat oudere kinderen – die (bijna) naar de middelbare school gaan – krijgen gemiddeld €46. Volgens Wijzer in geldzaken kun je de volgende vuistregel hanteren: vermenigvuldig het aantal weken dat je op vakantie gaat met het zakgeld dat je normaal aan je kinderen geeft. Voorbeeld: geef jij je kind normaal €3,- zakgeld per week en ga je deze zomer 3 weken op vakantie? Dan geef je €9,- vakantiezakgeld.

Wanneer geef je je kind vakantiezakgeld?

De een kiest ervoor het totale vakantiezakgeld in 1 keer te geven aan hun kind(eren), de ander geeft een vast bedrag per week. Kies je voor de eerste optie – wat de meeste ouders doen – dan is het wel belangrijk dat je je kind leert dat het geld maar een keer uit te geven is: op is echt op. Volgens het online platform is dit een goede les voor kinderen. Een belangrijke tip: maak duidelijke afspraken met je kind over het vakantiezakgeld. Waar mag je kind het zakgeld aan besteden en hoe zit het met extra geld dat de kinderen eventueel van opa’s en oma’s krijgen? Bespreek dit goed. 

Houd overzicht in je eigen uitgaven

Niet alleen voor kinderen is de vakantie een goede manier om te leren omgaan met geld, ook volwassenen kunnen het een en ander doen om niet voor financiële verrassingen te staan op vakantie. Daarvoor heeft Wijzer in geldzaken een speciale tool ontwikkeld. Beantwoord enkele vragen en ontvang een persoonlijk overzicht met handige tips om ook tijdens de vakantie je geldzaken op orde te houden.

Categoriën: Particulier , Tips , Geld , Educatie , Vakantie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading