Print

Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding?

Geplaatst op:
Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding?

Als je partner en jij tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opbouwen, dan hebben jullie na een eventuele scheiding beiden recht op het opgebouwde pensioen. Gaan jullie uit elkaar, dan is het belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt zodra jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Het schiet er bij veel koppels bij in: het regelen van het pensioen na een scheiding. Als je partner en jij uit elkaar gaan heb je immers al genoeg aan je hoofd. Toch is het verstandig om ook over het opgebouwde pensioen afspraken te maken om er zeker van te zijn dat de verdeling van het pensioen automatisch en eerlijk verloopt.

Hoe zit het ook alweer?

Na een echtscheiding hebben jullie beiden recht op (een deel van) het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit wordt bepaald door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. De standaardverdeling gaat uit van een gelijke verdeling: 50% voor de een en 50% voor de ander. Deze verdeling wordt verevening genoemd. Hier lees je meer.

Maak duidelijk afspraken

Ga je scheiden of ben je net gescheiden? Maak dan duidelijk afspraken, leg deze vast en geef ze binnen twee jaar na de scheidingsdatum door aan jullie pensioenfonds door middel van het vereveningsformulier. Het is belangrijk dat je dit binnen twee jaar doet, omdat alleen dan de uitbetaling van het pensioen automatisch via de pensioenuitvoerder loopt. Zijn jullie te laat of maken jullie helemaal geen afspraken, dan kan je veel geld mislopen. Je behoudt het recht op dit pensioen, maar moet dit mondeling met je ex-partner regelen wat kan leiden tot vervelende situaties.

Hoe pak je dit aan?

Ben jij benieuwd hoe je conflicten voorkomt en welke stappen je moet zetten om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is? In onderstaande animatie van Mijnpensioenoverzicht.nl wordt alles duidelijk uitgelegd. Op de website van Mijnpensioenoverzicht vind je bovendien alle informatie over het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Kom je er niet uit? Stel dan je vraag vrijblijvend aan een onafhankelijk financieel adviseur van Adfiz of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Pensioen , Tips

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:04  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:21  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:33  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
JPG de Rechter - 10 apr 11:33  Antwoord
wat ik in dit artikel mis, is het opgebouwde nabestaande pensioen van de ex partner, wanneer er geen verevening plaatsvindt en dit is afgesproken in het echtscheidingsconvenant. blijft het opgebouwde nabestaande partnerpensioen, tijdens de huwelijkse periode, de ex partner toebehoren en heeft geen invloed op het opgebouwde pensioen tijdens de huwelijkse periode,

Nanda  Pompen
Nanda Pompen - 10 apr 14:27  Antwoord
Bedankt voor jouw inhoudelijke toevoeging! Natuurlijk zijn er vele verschillende casussen om te bespreken en is jouw opmerking terecht en correct. Daarom raden wij altijd aan om bij gedetailleerde vragen over scheidingen en pensioenen contact op te nemen met de onafhankelijk financieel adviseur.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?