Print

Hoe verzeker je je auto? Allrisk, beperkt casco of WA?

Geplaatst op:
Hoe verzeker je je auto? Allrisk, beperkt casco of WA?

Hoe moet je je auto verzekeren? Is dat alleen afhankelijk van de leeftijd, of komt er meer bij kijken? We geven inzicht in een paar veel voorkomende misverstanden, zodat je beter voorbereid je keuze kunt maken.

Misverstand: Volledig casco is altijd de beste keuze

De volledig casco autoverzekering, ook wel all-risk verzekering genaamd, is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade aan je auto, ook als je zelf de veroorzaker bent. Je bent bovendien verzekerd tegen vandalisme en diefstal. Er bestaan veel misverstanden over wanneer je kiest voor een all-risk verzekering. Een all-risk verzekering wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten bij auto's tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde van je wagen zo gedaald dat het in sommige gevallen zonde is om te betalen voor all-risk.

Het is niet altijd verstandig om deze vuistregels te hanteren. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk. De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de premie voor all-risk zo weinig hoger zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

Misverstand: Nieuwwaarde regelingen zijn altijd 1 jaar

De nieuwwaarde regeling is de regeling waarbij de verzekeraars de nieuwwaarde van je auto uitkeren als je auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard.  Je leest vaak dat dit alleen voor het eerste jaar geldt. Dat klopt alleen niet. Je hebt ze  in 1, 2 en 3 jaar en daar valt dus veel te kiezen. Je kunt ook aanvullende zaken als aanschafwaarde of vervangingswaarde kiezen naast dagwaarde. En dan is je auto opeens veel langer een allrisk verzekering waard dan de standaard 5 jaar die geopperd wordt.

Misverstand: Na 5 en 8 jaar moet je je verzekering downgraden

Als je auto 5 of 8 jaar oud is zou je je verzekering volgens prijsvergelijkers moeten downgraden. Maar wat als je je auto gefinancierd hebt en je rijdt hem total-loss met alleen een WA-verzekering? Dan blijf je met de volledige restschuld zitten. Of wat als je voor je werk afhankelijk bent van je auto en onvoldoende buffers hebt? Vaak is er bovendien bij een uitgebreidere dekking ook een vervangende auto-regeling, toch makkelijk als je de volgende dag gewoon op je werk verwacht wordt. Misschien op zichzelf onvoldoende reden om allrisk te houden, maar wel een reële overweging. Zeker bij beperkte premieverschillen.

Meer weten over de juiste autoverzekering voor jou?

Een autoverzekering is een product met veel keuzeopties. Bovendien moet je je onder andere afvragen waar je je auto voor gebruikt, hoe groot het probleem is als je geen auto hebt, en wie er in de auto rijden en meerijden. Daarnaast spelen bijvoorbeeld regio, type auto, leeftijd en jouw financiële middelen ook mee. Op Finfin van Adfiz lees je meer over auto(verzekeringen).

Categoriën: Particulier , Verzekeren

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor Visitor
Visitor Visitor
- 6 okt 16:47  Antwoord
Hi there!
Visitor Visitor
- 25 mei 12:41  Antwoord
Hi there!
Visitor Visitor
John - 25 mei 03:04  Antwoord

Visitor Visitor
- 25 mei 02:51  Antwoord

Visitor Visitor
- 19 dec 08:24  Antwoord
Hi there!
Visitor Visitor
- 19 dec 03:32  Antwoord

Visitor Visitor
- 19 dec 03:21  Antwoord

Hans Guchelaar
Hans Guchelaar - 11 okt 09:38  Antwoord
Je kunt bij een All risl dekking uiteraard ook kiezen voor een hoger eigen risico waardoor je een lagere premie betaald, reken alleen wel goed na of dat dan wel echt interessant is, je moet tenslotte dan wel dat extra eigen risico bij eigen schuldschade zelfdragen
Visitor Visitor
Tim - 19 apr 15:50  Antwoord
Ik rij een Volvo van bijna 13 jaar oud en ja All Risks.
De auto rijdt nog steeds als "nieuw". Laatst nog eens is de waarde vastgesteld op bijna € 5000.
Gelet de premie van rond de € 700 WA + casko is dat de investering wel waard ! Want het verschil met WA is rond de € 300. Tja wel met maximale korting.
Visitor Visitor
Peter - 13 apr 16:10  Antwoord
Voor de goede orde: voor ruitschade kan worden volstaan met Beperkt Cascodekking !!!!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?