Print

Hoe goed zijn 55-plussers voorbereid op hun pensioen?

Hoe goed zijn 55-plussers voorbereid op hun pensioen?

Wijzer in Geldzaken doet onderzoek naar langer doorwerken door ouderen


In het kader van de Pensioen3daagse, die van 31 oktober tot en met 2 november plaatsvindt, heeft Wijzer in Geldzaken onderzocht hoe de oudere werknemer aankijkt tegen zijn pensioen. Dat de AOW-leeftijd steeds verder stijgt weten we en langer doorwerken is dus noodzakelijk. Welke maatregelen nemen 55-plussers om tot hun pensioenleeftijd door te kunnen werken?

Tijdens de Pensioen3daagse organiseren financiële dienstverleners en werkgevers door heel het land activiteiten. Zo kun je workshops en webinars volgen, chatten met pensioenspecialisten of een afspraak maken met een financieel adviseur van Adfiz. Zij helpen je tijdens de Pensioen3daagse vrijblijvend een stap vooruit. Het doel van de Pensioen3daagse is om mensen meer inzicht te geven in hun pensioen. Dat er nog veel vragen zijn, blijkt uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders tussen 55 en 67 jaar in loondienst.

AOW-leeftijd bekend

De meeste 55-plussers zijn goed op de hoogte van hun AOW-leeftijd. Bijna vier op de tien (38%) respondenten kennen hun werkelijke AOW-leeftijd. Zeven op de tien werknemers van 55 jaar en ouder zitten er niet meer dan een half jaar vanaf. Met deze kennis wil een groot deel van de ondervraagden (69%) graag eerder stoppen met werken of in aanloop naar de pensioenleeftijd minder uren maken. Natuurlijk moet dit financieel wel mogelijk zijn. Daarvoor denkt tweevijfde van de werknemers gebruik te maken van het deeltijdpensioen.

Deeltijdpensioen

Het deeltijdpensioen. Wat is dat eigenlijk? 61% van de werknemers weet niet (exact) wat dit inhoudt. Het deeltijdpensioen houdt in dat werknemers voorafgaand aan de pensioenleeftijd al een stukje van het pensioen uitgekeerd kunnen krijgen waardoor het financieel haalbaar wordt om minder uren te werken. 42% verwacht hier geen gebruik van te zullen maken. Redenen die worden genoemd zijn o.a. dat zij de financiële consequenties te groot vinden, dat zij te weinig pensioen hebben opgebouwd of dat zij het nog te leuk vinden om te werken. Een andere baan of omscholing? Daar staan de meeste werknemers op latere leeftijd niet om te springen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Maar hoe goed zijn de ouderen nou daadwerkelijk voorbereid op het doorwerken tot hun oudedag? Omdat de meeste werknemers denken dat een goede gezondheid en werkplezier de sleutel zijn tot een langere inzetbaarheid, onderneemt 53% zelf concrete acties om fysiek inzetbaar te blijven. 77% van de oudere werknemers verwacht dat de werkgever hierbij helpt. Hier wordt echter maar door een deel van de werknemers over gesproken met hun werkgever. Wie er het minst voorbereid zijn op langer doorwerken tot aan de AOW-leeftijd? Dat zijn werknemers die hun werk als fysiek belastend ervaren, oudere werknemers en vrouwen. 

Ben jij benieuwd hoe het er met jouw pensioen voorstaat? Wil je weten wat je nog moet regelen voor je pensioen, wat jouw AOW-leeftijd is of hoe jij eerder met pensioen kunt gaan? Hier vind je alle informatie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur door je vraag hieronder te stellen of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Pensioen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading