Print

Hier moet je op letten als je zelf belegt

Geplaatst op:
Hier moet je op letten als je zelf belegt

Tijdens de coronacrisis werd beleggen voor veel Nederlanders, met name jongeren, een nieuwe hobby. Wel een riskante liefhebberij, want als belegger heb je nu eenmaal niet altijd de wind mee. Handelen op de beurs kan een verstandige keuze zijn, maar dan moet je wel het hoofd koel houden en niet teveel risico nemen.

Voorkom paniekgedrag

Een enorme dooddoener om mee te beginnen, maar wel een waarheid als een koe: beleg niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Zo voorkom je paniekgedrag wanneer het slecht gaat op de beurs. Wanneer je belegt met geld dat je jaren kunt missen, hoef je niet meteen te handelen en kun je rustig afwachten tot het weer beter gaat.

Beleggen kán verstandig zijn

Het kan ook andersom: je hebt geld over maar belegt níet terwijl dat meer rendement zou opleveren dan sparen. Uit onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende financiële buffers heeft om te beleggen in plaats van te sparen, terwijl zij dat niet doen. Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiële tegenslagen ongeveer € 20.000 beschikbaar om te beleggen terwijl ze dat niet deden.

Saai maar verstandig

De AFM adviseert particuliere beleggers om te beleggen voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille met lage kosten. Dat betekent niet te veel handelen en niet te veel risico nemen. Deze ‘saaie’ maar volgens de AFM verstandige manier beleggen wordt niet altijd gevolgd. Een deel van de beleggers is geneigd om vaak te handelen en te snel te reageren op prijsschommelingen, waardoor ze onnodige kosten maken. Iedere transactie kost immers geld. Ook te weinig spreiding vergroot het risico, net als handelen in risicovolle producten.

Eén op de acht is te afhankelijk

Ongeveer één op de acht beleggers loopt volgens de AFM een groter risico om in de financiële problemen te komen, terwijl zij zich daar juist minder van bewust zijn. Zij vertonen handelsgedrag dat niet optimaal is (weinig spreiding, teveel handelen) en zijn tegelijk op de korte termijn afhankelijk van het geld. Bijna 40% van deze groep denkt veel geld te kunnen verdienen met beleggen. Ook maken ze meer gebruik van sociale media als informatiebron.

Tips op social media?

Wees voorzichtig met de tips van finfluencers: mensen die op social media actief zijn met posts over beleggingen. Ook de toezichthouder waarschuwt hiervoor. De meesten van hen hebben volgens de toezichthouder geen relevante financiële opleiding of werkervaring, terwijl ze door hun volgers wel als expert worden gezien. Kijk hier kritisch naar.

Zelf doen of uitbesteden?

Overweeg of ‘zelf doen’ voor jou wel echt het beste is. Heb je verstand van bepaalde markten? Weet je iets van aandelen en obligaties? En heel belangrijk: kun je het mentaal aan wanneer je je ingelegde bedrag met sprongen ziet dalen? Verdiep je ook goed in de kosten: wat moet je betalen per transactie en ben je daarnaast ook nog een maandelijkse of jaarlijkse service-fee kwijt? Kijk ook eens naar indexfondsen die vaak lagere kosten in rekening brengen omdat er minder transacties binnen het fonds gedaan worden.
Je kunt ook kiezen voor beheerd beleggen. Tegen een bepaalde fee beleggen experts jouw geld voor je, in een door jou gekozen risicoprofiel variërend van zeer defensief tot zeer offensief. Je kunt doorgaans de vorderingen volgen in een app.

Categoriën: Particulier , Tips , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:22  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 10:45  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?