Print

Herken jij geldproblemen op de werkvloer?

Geplaatst op:
Herken jij geldproblemen op de werkvloer?

Weet jij hoe je medewerkers financieel in hun vel zitten? Uit Nibud-onderzoek blijkt dat bij drie op de vijf bedrijven mensen met geldproblemen rondlopen. Dat heeft ook invloed op hun functioneren. Het gesprek aangaan kan best lastig zijn, daarom is er nu door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting een set aan hulpmiddelen ontwikkeld.

Veel werkenden hebben door de coronacrisis minder inkomsten, bijvoorbeeld doordat hun partner ondernemer is en geen klussen heeft. Geldproblemen en stress liggen dan op de loer. Het is belangrijk deze problemen tijdig te bespreken en hulp aan te reiken. Mensen wachten helaas vaak lang voordat ze hulp zoeken voor hun geldproblemen. Een kleine achterstand is dan vaak uitgegroeid tot een grote schuld.

Kosten voor verzuim

Geldproblemen hebben vaak grote invloed op het dagelijks functioneren, zowel privé als op het werk. Ook voor het bedrijf zijn er gevolgen. Denk aan kosten voor het verwerken van loonbeslagen, productiviteitsafname en kosten voor verzuim. Als leidinggevende of HR-manager is het belangrijk om de signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan.

Hulpmiddelen

De Signaalkaart van het Nibud bevat een lijst met signalen die kunnen duiden op geldproblemen. Zoals stil en teruggetrokken zijn, niet bijdragen aan cadeautjes, vragen om uitbetaling van vakantiedagen, etcetera.
Vervolgens is het zaak om het gesprek aan te gaan. Niet makkelijk, want veel mensen zullen hun moeizame financiële situatie als een pijnlijk onderwerp ervaren. De Gesprekshandreiking geeft handvatten en tips. Een bedrijfseigenaar met jong personeel vertelt bijvoorbeeld dat hij de 18e verjaardag aangrijpt voor een gesprekje over geld en verzekeringen. Ook wordt aangeraden met medewerkers in gesprek te gaan die een ingrijpende gebeurtenis meemaken: een scheiding of het overlijden van een partner. Redt deze medewerker het financieel? Kun je de medewerker mogelijk financieel advies aanbieden? Indien nodig kun je als werkgever doorverwijzen naar een hulpinstantie en de vinger aan de pols houden.

Download de documenten hier

Categoriën: Zakelijk , Tips , Educatie

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:46  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:30  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 09:40  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?