Print

Heb jij je aflossingsvrije hypotheek al aangepakt?

Heb jij je aflossingsvrije hypotheek al aangepakt?

Bijna een half miljoen Nederlanders hebben de risico’s van hun aflossingsvrije hypotheek omlaag gebracht door af te gaan lossen, hun hypotheek om te zetten of spaargeld op te bouwen. Ben jij een van hen? Of aarzel je nog?

Nederlandse banken zien twee jaar na de start van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ dat de risico’s rond aflossingsvrije hypotheken afnemen. Het percentage klanten dat een hoog risico loopt om aan het einde van de looptijd betalingsproblemen te krijgen, is behoorlijk gedaald. Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en weet je hoe je ervoor staat?

Risico’s

Wat gebeurt er wanneer de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek verstreken is? Heb je vermogen opgebouwd om af te lossen of ga je een nieuwe hypotheek aan? Houd er dan rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar wegvalt waardoor de maandlasten stijgen. Tegelijkertijd kan er een inkomensdaling spelen als gevolg van pensionering. Die twee factoren kunnen grote gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van jouw hypotheek. Ook zijn sommige klanten zich helemaal niet zo bewust van het feit dat de schuld die ze zijn aangegaan, al die tijd even hoog is gebleven. Lees hier meer over de belangrijkste risico’s. 

Maatregelen

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het verstandig om nu alvast na te denken over jouw situatie aan het einde van de looptijd. Wil en kun je dan je bestaande hypotheek verlengen? Of ga je je huis verkopen en los je uit de opbrengst de hypotheek af? Wil je de hypotheek met spaargeld aflossen en bouw je dat vermogen nu op? Of lijkt het je een goed idee om nu al tussentijds te gaan aflossen? Dat kan door jaarlijks een bedrag aan spaargeld in te leggen, maar je kunt ook je hypotheek omzetten naar een variant waarbij je automatisch maandelijks aflost. Lees hier meer over de diverse opties. 

Alle scenario’s eens rustig doornemen? Ga het gesprek aan met je hypotheekadviseur! Hoe eerder je begint, hoe meer ruimte er nog is!

Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading