Print

Gezond bedrijf gezond lichaam?

Geplaatst op:
Gezond bedrijf gezond lichaam?

Ziekteverzuim kan flinke consequenties hebben voor een werkgever. Kun je dit voorkomen door een gezonde leefstijl bij je personeel te stimuleren? Niet volgens Allard van der Beek, hoofd van de afdeling sociale geneeskunde bij VU medisch centrum in Amsterdam. De hoogleraar begeleidt al tien jaar onderzoeken naar kosten en baten van de bedrijfsgezondheidszorg. ‘Personeel stimuleren om meer te bewegen, gezonder te eten of een cursus mindfulness te volgen; de werkgever heeft er weinig aan,’ meent hij.

Preventieve maatregelen vormen een kostenpost, hebben maar een klein effect op het ziekteverzuim en leveren weinig geldbesparing op. Vanuit goed werkgeverschap is het faciliteren van een gezonde levensstijl wel aan te raden, maar om directe financiële redenen hoef je het volgens Van der Beek niet te doen. Arbodiensten denken hier anders over. Een gezondere leefstijl kan volgens hen leiden tot lager ziekteverzuim, minder werkdruk, hogere motivatie en minder ongewenst verloop. En ziekteverzuim voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Van der Beek stelt voor de arbodienstverlening onder het zorgkostenstelsel te laten vallen. Dan worden bijvoorbeeld de re-integratietrajecten vergoed die wetenschappelijk effectief zijn gebleken. Zo’n investering in de zorg leidt tot snellere werkhervatting, waar iedereen baat bij heeft.

Categoriën: Zakelijk , Verzuim

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?