Print

Groen licht voor nieuwe wet: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Geplaatst op:
Groen licht voor nieuwe wet: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

De beperkte gemeenschap van goederen wordt het nieuwe basisstelsel van het huwelijksvermogensrecht.  Dit is een gevolg van de nieuwe Wet Beperking gemeenschap van goederen. Vermogen en schulden van vóór het huwelijk (het voorhuwelijks vermogen) blijven na scheiding bij de oorspronkelijke eigenaar. Ook erfenissen en giften worden niet langer automatisch verdeeld. En wie een eigen onderneming heeft? Die moet nog even goed opletten.

Het voorhuwelijkse (ondernemings)vermogen blijft dan wel privé, maar wat er ná de bruiloft wordt verdiend, is een ander verhaal. Gerealiseerde maar nog niet uitgekeerde winsten en verliezen van de onderneming, vallen dan namelijk in de gemeenschap van goederen. Ook al trouw je binnenkort dus niet meer automatisch in totale gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden blijven belangrijk.

  • Leg voor het huwelijk goed vast wie welk vermogen en welke schulden heeft.
  • Houd tijdens het huwelijk de administratie goed bij. Kun je niet het recht op een vermogen of schuld bewijzen, dan valt het in de gemeenschap van goederen.

De Wet Beperking gemeenschap van goederen heeft nog geen precieze ingangsdatum. Ook is de wet niet met terugwerkende kracht actief. En voor wie nu al getrouwd is, verandert er niets. Misschien toch even kijken naar de huwelijkse voorwaarden?

 

Categoriën: Particulier

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?