Print

Funderingsproblemen hebben grote financiële impact, hoe zit het bij jou?

Funderingsproblemen hebben grote financiële impact, hoe zit het bij jou?

In ons land komen funderingsproblemen veelvuldig voor. Het lage grondwaterpeil in grote delen van Nederland bedreigt de funderingen van ongeveer 1 miljoen woningen en andere panden. De laatste tijd is er als gevolg van klimaatverandering steeds meer aandacht voor dit probleem. Wat moet je als huiseigenaar of huizenkoper doen?

Dankzij het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) aan het kabinet staat de funderingsproblematiek nog meer in de belangstelling. Er zou een nationale aanpak moeten komen met preventieve maatregelen in de waterhuishouding, heldere informatie over funderingsrisico’s, -problemen en oplossingen én subsidies voor onderzoek en schadeherstel. Zover is het nog niet. Wat moet je doen als huiseigenaar of huizenkoper?

Huis kopen

Heb je een huis op het oog, wees dan altijd alert op mogelijke funderingsproblemen. Die kunnen zich uiten in bijvoorbeeld scheurvorming, klemmende deuren en hoogteverschillen. Van bepaalde gebieden in ons land is bekend dat er problemen zijn. Op deze website van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek kun je een postcode invullen en krijg je informatie over het type grond waar het huis op staat, of in die omgeving huizen veelal op houten palen zijn gebouwd en of er een verhoogd risico bestaat op funderingsproblemen.

Niet altijd maakt de verkoper in de verkoopteksten melding van de problemen. Een verkoper heeft wel een mededelingsplicht maar daar kun je als koper niet blind op afgaan. Soms zijn eigenaren zich ook (nog) niet bewust van het probleem. Je hebt bovendien ook een eigen onderzoeksplicht. Laat het bij twijfel dus goed onderzoeken zodat je de herstelkosten mee kunt nemen in de onderhandelingen.

Huiseigenaar

Huiseigenaren die de fundering van hun woning willen repareren, moeten rekenen op een forse kostenpost die kan oplopen tot wel een ton. Dat geld heeft uiteraard niet iedereen liggen. Het ligt aan je situatie of je er een lening voor kunt afsluiten. Misschien heb je overwaarde in je woning die je kunt benutten of is het mogelijk om een funderingslening te krijgen. Hiervoor heeft de Rijksoverheid het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht. Er gelden voorwaarden om in aanmerking te komen voor de lening. De belangrijkste:

  • De eigenaar woont in een gemeente die een samenwerkingsovereenkomst met het Fonds Duurzaam Funderingsherstel heeft;
  • Het funderingsherstel moet volgens deskundigen dringend gebeuren;
  • De lening is voor een particuliere huiseigenaar. En bijvoorbeeld niet voor woningcorporaties.

De looptijd van de Funderingslening is dertig jaar en de lening bedraagt minimaal € 2.500. Vraag je financieel adviseur om hulp.

Verzekeringen

Een woningverzakking wordt nooit verzekerd op je opstalverzekering. Waar in 2016 nog vier verzekeraars dit risico dekten, doet inmiddels geen enkele partij dit meer. De kosten komen dus voor eigen rekening.

Categoriën: Particulier , Schade , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading