Print

Financiële tips voor vakantiegangers

Financiële tips voor vakantiegangers

Vertrek jij binnenkort voor een heerlijke vakantie naar het buitenland? Check dan wel even voor vertrek hoe het zit met de betaalmogelijkheden in jouw vakantieland. Door je op voorhand in te lezen, kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Jaarlijks verliezen Nederlandse vakantiegangers veel geld aan verborgen bankkosten tijdens hun vakantie in het buitenland. Dit geldt voor vakanties in én buiten Europa. Ga je op vakantie naar een Europees land? Pak je bijvoorbeeld de auto naar Italië of heb je een zonvakantie in Portugal geboekt? Dan kun je gewoon pinnen met je Nederlandse bankpas met het Maestro- of V Pay-logo. Over het algemeen zitten hier geen extra kosten aan verbonden, tenzij de geldautomaat in handen is van een private partij. Dan betaal je namelijk een toeslag per transactie. Hiervan krijg je vaak een melding, maar dit wordt ook aangegeven met een sticker op de geldautomaat. 

Vakanties buiten de EU

Ga je naar een land buiten de Europese Unie? Dan betaal je een toeslag om geld op te kunnen nemen met je Nederlanders betaalpas. Hoe hoog deze toeslag is, verschilt per bank. Soms is dit een vast bedrag per transactie, bij andere banken betaal je een percentage dat bovenop de wisselkoers komt. Wil je geld opnemen bij een geldautomaat, dan is dit bijna altijd duurder dan wanneer je rechtstreeks betaalt met je betaalpas. Wie toch contant geld op zak wil hebben doet er verstandig aan te kiezen voor een geldopname in de plaatselijk valuta.

Goed om te weten: check voor vertrek wel even of je met jouw betaalpas kunt pinnen in het buitenland. Veel banken blokkeren je pinpas voor betalen en geld opnemen buiten Europa. Neem contact op met je bank om deze blokkering (tijdelijk) op te heffen of kijk in de bankapp of je dit zelf kunt regelen.

Financiële tips op een rij

  1. Heb je een vakantie geboekt buiten de Europese Unie? Controleer of je met jouw betaalpas ook buiten Europa geld op kunt nemen. Vaak moet je dit zelf (tijdelijk) activeren.
  2. Zorg dat je weet wat je moet doen als jouw betaalpas gestolen wordt. Sla het nummer van de bank om je pas te blokkeren op in je telefoon of download de app van je bank. Wordt je pas gestolen? Blokkeer je pas direct en doe aangifte bij de plaatselijke politie.
  3. Zorg ervoor dat je een alternatief betaalmiddel op zak hebt, bijvoorbeeld een creditcard.
  4. Pin je in het buitenland, controleer dan bij de geldautomaat of je een extra toeslag moet betalen.
  5. Houd er rekening mee dat er bij sommige banken een daglimiet geldt.
  6. Pin je in het buitenland, controleer dan of je al het gepinde geld ontvangt. Soms komen hoge bedragen in twee delen uit de automaat.
  7. Heb je na je vakantie nog wat geld over in een vreemde valuta? Dat kun je dit bij sommige banken en wisselkantoren weer inwisselen, maar verstandig is het niet: hier zitten hoge kosten aan verbonden.

Geniet van je vakantie!

Bron: Consumentenbond

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Geld , Vakantie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading