Print

Financiële checklist verhuizing, wat moet je weten?

Financiële checklist verhuizing, wat moet je weten?

Bekijk hier de checklist voor je verhuizing

Bij een verhuizing komt heel wat kijken. Niet alleen het inpakken van de spullen is een hele klus, ook financieel moet er van alles geregeld worden. Ben jij goed voorbereid? Hier vind je een financiële checklist zodat je niets vergeet.

Check 1: Heb je een huurhuis?

Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk minimaal een maand opzegtermijn hebt. Lees je contract goed door en zeg de huur op tijd op zodat je niet onnodig dubbele woonlasten hoeft te betalen.

Check 2: Heb je recht op huurtoeslag?

Wellicht kom je (opnieuw) in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de nieuwe huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie. Ontvang je al huurtoeslag? Geef dan binnen vier weken aan de Belastingdienst door dat je huur verandert. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Check 3: Koop je een woning?

Dan heeft dit gevolgen voor je inkomstenbelasting. Je moet een bedrag bij je inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Daar staat tegenover dat je de rente en bepaalde kosten mag aftrekken. Wat dit precies betekent lees je op de site van de Belastingdienst.

Check 4: Moet jij verhuizen voor je nieuwe baas? 

Dan is het mogelijk dat je hiervoor een verhuisvergoeding krijgt. Bespreek dit met je baas.

Check 5: Hulp nodig bij de verhuizing? 

Vraag dan minimaal twee maanden van te voren offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Kies de offerte uit die bij jou past. Houd hierbij niet alleen rekening met de prijs, maar lees ook de voorwaarden goed door. Woon jij bijvoorbeeld drie hoog? Dan wil je wel dat de verhuizers het ook de trap aftillen. Kijk daarom goed wat er bij de prijs inbegrepen is.

Check 6: Doorloop je verzekeringen

De inboedelverzekering, opstalverzekering, glasverzekering en noem het maar op: alle verzekeringen die op je huidige adres staan kun je stopzetten of meeverhuizen. De verzekeringen moeten dan wel opnieuw doorlopen worden en indien nodig aangepast. En check ook hoe je verzekerd bent voor je spullen tijdens de verhuizing. Wat als er iets kapot gaat? Hier vind je meer informatie over mogelijke verzekeringen.

Check 7: Geef je adreswijziging door aan de gemeente

Dit kan vanaf drie weken voor de verhuizing. De gemeente geeft je adreswijziging weer door aan de Belastingdienst, dus dit hoef je niet zelf te doen. Vergeet ook je adreswijziging niet door te geven aan andere instanties, zoals de dokter, tandarts, energiemaatschappij, internetprovider en DUO (als je student bent).

Check 8: Zeg je abonnementen op of pas ze aan

Sport jij bij de plaatselijke sportschool en ga je verhuizen naar een andere gemeente? Zeg dan op tijd je abonnement op. Heb je een abonnement op een krant? Wijzig dan het adres. Zo voorkom je dat je onnodig voor extra kosten komt te staan. 

Heb je alle 8 de checks doorlopen? Dan heb jij alles financieel gezien op orde voor de verhuizing. Ben je benieuwd wat je allemaal financieel moet regelen als je een huis gaat kopen? Dan vind je hier alle informatie die je zoekt.

Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Huis kopen , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading