Print

Eén van de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte

Geplaatst op:
Eén van de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte

Vanaf vandaag mag iedereen weer achter de computer plaatsnemen om zich te verdiepen in de belastingaangifte. Maar let op: met al die cijfers en getallen is een fout in de belastingaangifte zo gemaakt. Vanaf nu lichten we iedere week één veelgemaakte fout uit, zodat jij de belastingaangifte dit jaar met gemak én foutloos kunt verzenden. Deze week: de WOZ-waarde.

Fout nummer 1: Verkeerde WOZ-waarde

Over de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) kan verwarring ontstaan. Als het goed is heb jij als huiseigenaar aan het begin van dit jaar een WOZ-beschikking in de bus ontvangen. Hierin staat wat de WOZ-waarde van je woning is. Voor de aangifte inkomstenbelasting van 2017 gebruik je echter niet deze WOZ-waarde, maar de WOZ-waarde van vorig jaar met als peildatum 1 januari 2016. Vaak is dit vooraf voor je ingevuld, maar controleer goed of dit klopt.

WOZ-waarde van een nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan geldt de WOZ-waarde van de beschikking gewoon en moet je deze aangeven in je belastingaangifte. Ook als de woning nog gebouwd moet worden of nog niet af is. Heb je nog geen WOZ-beschikking ontvangen? Dan mag je de waarde zelf schatten. Neem hiervoor de waarde die vergelijkbare woningen op 1 januari 2016 hadden. Ontvang je later alsnog de WOZ-beschikking van de gemeente, dan kun je dit aanpassen in je belastingaangifte. Heb je al een definitieve aanslag gekregen en klopt de ingevulde WOZ-waarde niet? Maak dan bezwaar.

Vragen over de WOZ-waarde?

Kom je er niet uit? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

 

Categoriën: Particulier , Belasting

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 19:47  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 16:00  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 14:50  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
A de kort - 31 mrt 12:47  Antwoord
Ik heb per abuis de woz waarde van 2020 ingevuld...
Visitor  Visitor
Hans Slomp - 17 mrt 12:09  Antwoord
ik heb mijn belastinaangifte al ingevuld/ingediend, met de woz waarde die ik heb opgekregen. maar daar ga ik nu bezwaar tegen maken. als dat lukt (wat wel 6 weken kan duren) , wat kan ik dan nog aan mijn belastingaangifte 2018 doen?
Visitor  Visitor
Bianca Gerrits - 26 jan 20:51  Antwoord
woz op 1-1-2018 174000. Na bezwaar is deze verlaagd naar 164000. Welke moet ik nu invullen bij inkomensbelasting 2018?
Visitor  Visitor
Frank Smulders - 30 dec 09:25  Antwoord
Nieuwbouw, grond gekocht in januari 2017, huis daarop was klaar in april,2018, op 1 januari 2018 was de 2e verdieping klaar, maar dak er nog niet op, welke WOZ waarde moet ik invullen bij aangifte over 2018, het 2017 in oude eigen woning gewoond, waarde was 310.000 euro in 1 januari ,2017
Visitor  Visitor
H.Reijnen - 24 apr 15:07  Antwoord
Bij het bepalen van de drempel voor ziektekosten wordt m.i.het eigenwoningforfaitbedrag ten onrechte bij het inkomen van de partner geteld ook als dit bedrag al bij de andere partner verrekend is.
Bij mij is het netto forfait nul en toch wordt het bij de partner als inkomen gerekend, zodat de drempel voor ziektekosten daardoor ten onrechte wordt verhoogd.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?