Print

Eén van de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte

Eén van de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte

Vanaf vandaag mag iedereen weer achter de computer plaatsnemen om zich te verdiepen in de belastingaangifte. Maar let op: met al die cijfers en getallen is een fout in de belastingaangifte zo gemaakt. Vanaf nu lichten we iedere week één veelgemaakte fout uit, zodat jij de belastingaangifte dit jaar met gemak én foutloos kunt verzenden. Deze week: de WOZ-waarde.

Fout nummer 1: Verkeerde WOZ-waarde

Over de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) kan verwarring ontstaan. Als het goed is heb jij als huiseigenaar aan het begin van dit jaar een WOZ-beschikking in de bus ontvangen. Hierin staat wat de WOZ-waarde van je woning is. Voor de aangifte inkomstenbelasting van 2017 gebruik je echter niet deze WOZ-waarde, maar de WOZ-waarde van vorig jaar met als peildatum 1 januari 2016. Vaak is dit vooraf voor je ingevuld, maar controleer goed of dit klopt.

WOZ-waarde van een nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan geldt de WOZ-waarde van de beschikking gewoon en moet je deze aangeven in je belastingaangifte. Ook als de woning nog gebouwd moet worden of nog niet af is. Heb je nog geen WOZ-beschikking ontvangen? Dan mag je de waarde zelf schatten. Neem hiervoor de waarde die vergelijkbare woningen op 1 januari 2016 hadden. Ontvang je later alsnog de WOZ-beschikking van de gemeente, dan kun je dit aanpassen in je belastingaangifte. Heb je al een definitieve aanslag gekregen en klopt de ingevulde WOZ-waarde niet? Maak dan bezwaar.

Vragen over de WOZ-waarde?

Kom je er niet uit? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

 

Categoriën: Particulier , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading