Print

Een bedrijf aan huis: wat mag wel en wat mag niet?

Geplaatst op:
Een bedrijf aan huis: wat mag wel en wat mag niet?

Ondernemen vanuit de eigen woning heeft veel voordelen. Alles voor de onderneming heb je bij de hand en je bespaart flink in de kosten. Je hoeft immers niet elke maand opnieuw huur te betalen voor een bedrijfsruimte. Dus ben jij zzp’er en heb jij nog een rommelkamer, zolder of garage vrij? Dan mag je deze ruimte over het algemeen gewoon gebruiken voor je bedrijf. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Doorloop de checklist en ga goed van start. 

Check 1: Controleer het bestemmingsplan

Controleer bij de gemeente of je toestemming hebt om het bedrijf aan huis te beginnen. Er zijn diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen. Bij de gemeente kan je navragen of jouw plannen binnen het bestemmingsplan van de gemeente vallen en of je aan deze voorwaarden voldoet. Vaak is het afhankelijk van het soort onderneming. Ben jij accountant, advocaat of journalist? Dan is het vaak geen probleem. Wil je als kapster of schoonheidsspecialist aan de slag en krijg je regelmatig klanten over de vloer? Dan kan het lastiger zijn om toestemming te krijgen. In sommige gevallen kan je een vrijstelling van het bestemmingsplan aanvragen. Als het bedrijf aan huis wel in het bestemmingsplan past, moet je het bedrijf aanmelden bij de gemeente.

De voorwaarden verschillen per gemeente, maar enkele voorwaarden die de meeste gemeentes in ieder geval hanteren zijn:

  • De werkruimte mag maximaal 1/3 van de gehele woning innemen.
  • Het bedrijf mag niet voor overlast zorgen voor de buren, bijvoorbeeld door extra verkeer of geluidsoverlast.
  • Over het algemeen is het niet toegestaan personeel vanuit de woning te laten werken.
  • De ruimtelijke uitstraling van de woning mag niet veranderen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan uitgebreid reclame te maken op de gevel van de woning.

Check 2: Overleg met de verhuurder of je hypotheekverstrekker

Heb jij je nieuwe woning speciaal gekocht met bedrijfsruimte en de hypotheek dus deels voor de onderneming afgesloten? Houd dan rekening met de bepalingen in de hypotheekovereenkomst. Huur je de woning? Bekijk dan in de huurovereenkomst of het is toegestaan een deel van de woning te gebruiken voor je bedrijf.

Check 3: Creëer een werkruimte

Heb jij toestemming van de gemeente en mag je de woning deels gebruiken voor je eigen bedrijf? Zorg dan dat jouw werkruimte duidelijk wordt afgebakend. In veel gemeentes geldt dat de woning wel het woonkarakter moet behouden. Dit betekent dat je niet alle vrije ruimtes in het huis mag gebruiken voor je bedrijf. Bovendien is het ook voor jezelf fijn om een duidelijke scheidslijn te hebben tussen je werkruimte en je privéruimte.

Check 4: Neem de verzekeringen onder de loep

Hoe ben jij verzekerd voor de woning en wat heeft het voor invloed op deze verzekeringen dat je nu een bedrijf aan huis hebt? Doorloop de verzekeringen goed. Sommige inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen verzekeren de inventaris van je bedrijf bijvoorbeeld maar tot een bepaald bedrag. In andere gevallen zijn alleen privébezittingen meeverzekerd. Kijk daarom goed of je ook een bedrijfsverzekering moet afsluiten. 

Check 5: Bespaar op de telefoonkosten en internetaansluiting

Gebruik je de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat je bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatiepakket, kan je gemakkelijk geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.

Check 6: Bekijk eventuele aftrekposten

Als ondernemer aan huis kan je in aanmerking komen voor kostenaftrek. Denk aan de kosten voor de werkruimte of de inrichtingskosten. Of dit voor jou geldt kan je bekijken op de website van de Belastingdienst.

Categoriën: Zakelijk , Ondernemen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 16:41  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 12:10  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Melanie - 17 mrt 01:43  Antwoord
Kleinschalige dagbesteding voor ouderen aan huis mag dat?
Visitor  Visitor
- 19 dec 08:16  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
3
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?