Print

Duurzaam wonen: hoe kan jij geld en energie besparen?

Duurzaam wonen: hoe kan jij geld en energie besparen?

Steeds meer mensen treffen energiebesparende maatregelen om te profiteren van meer wooncomfort en lagere maandlasten. Ben jij benieuwd welke stappen jij kunt zetten voor de verduurzaming van je woning zodat ook jij elke maand geld én energie bespaart? Of heb je een nieuwe woning op het oog en wil je weten welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot verduurzaming en – niet geheel onbelangrijk – de financiering hiervan? We leggen het in dit artikel graag aan je uit.

Geld besparen en een steentje bijdragen aan een beter milieu. De voordelen van duurzaam wonen zijn de meeste huizenbezitters en -kopers niet onbekend. Een duurzaam huis - bijvoorbeeld een huis waarvoor je niet afhankelijk bent van gas - wordt ook wel het huis van de toekomst genoemd. Een groot voordeel is dat het helemaal niet zo moeilijk is om duurzame maatregelen te treffen.

Energiebesparende voorzieningen

Een HR-ketel en zonnepanelen zijn bekende voorbeelden van energiebesparende voorzieningen. Wist je dat tien zonnepanelen je gemiddeld €450,- per jaar op kunnen leveren? Maar ook het voordeel van isolatie (onder andere het dak en de vloer) kan zomaar oplopen tot €550,- per jaar. Zo is de eenmalige investering voor een gemiddelde eengezinswoning van €2100,- in slechts 4 jaar terugverdiend. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je woning te verduurzamen en geld te besparen? Je vindt ze in het Energiebespaarboekje.

Financiering verduurzaming

Wat veel huizenkopers niet weten is dat je extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. In 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, tenzij je extra geld nodig hebt om je woning te verduurzamen. Hiervoor kun je 6% meer hypotheek krijgen, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je maandelijkse hypotheeklasten worden iets hoger, maar door de lagere energierekening zijn je woonlasten onderaan de streep vaak zelfs lager. Voordeel: je hoeft op voorhand nog niet exact te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen. Voorwaarde is uiteraard wel dat het volledige bedrag aan deze maatregelen besteed wordt.

Energiebespaarbudget

Deze extra financieringsruimte wordt het Energiebespaarbudget genoemd. Je financieel adviseur of de hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. In 2017 gingen velen je voor: het aantal leningen voor verduurzamingen van de woning is in 2017 namelijk gestegen volgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). In totaal werden er 3.360 stimuleringsleningen (voor onderhoud, renovatie of restauratie aan woningen) en 3.993 duurzaamheidsleningen (voor energiebesparende maatregelen tegen gunstige tarieven) verstrekt. Meer weten? Hier lees je meer over woningverduurzaming. 

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading