Print

Dure decembermaand? Niet dankzij deze 8 bespaartips!

Dure decembermaand? Niet dankzij deze 8 bespaartips!

Het aftellen is begonnen: vandaag is het bij de meeste gezinnen weer groot feest. Het is namelijk 5 december en dat betekent dat de jute zakken – uiteraard bomvol (dure) cadeaus - weer klaarstaan om uitgepakt te worden. Natuurlijk staat er ook op tafel een uitgebreide gourmetschotel of een luxe driegangendiner klaar. En dit is slechts het begin van de drukke (en vooral dure!) decembermaand. Wil jij weten hoe je hier en daar nog wat kunt besparen? Wij geven je 8 tips.

Volg deze bespaartips op en je houdt nog wat geld over aan het eind van de maand!

Tip 1: Geloof niet alles wat je ziet

Van €49,95 voor €25,-. Dat klinkt als een goede aanbieding, maar geloof niet alles wat je voorbij ziet komen op het internet en in de winkels. Uit onderzoek blijkt dat winkels flink met de prijzen stunten. Het kan namelijk goed zijn dat de televisie die je wilt hebben nu sterk afgeprijsd is, terwijl de originele prijs enkele weken geleden nog een paar tientjes lager was. Kortom: pas op dat je hier niet intrapt en vergelijk de prijzen van verschillende winkels voordat je tot aanschaf overgaat.

Tip 2: Probeer je te beheersen

Hoe meer sinterklaas- en kerstcadeaus, hoe beter. Is dat echt zo? Vaak eindigen kleine cadeaus - zoals een speelgoedautootje, kaarsenstandaard of grappige gadget - al snel in de kast, terwijl je met enkele (duurzame) cadeaus iemand veel blijer kunt maken.

Tip 3: Laat je niet verleiden door lage prijzen

In de decembermaand vliegen de aanbiedingen je om de oren. Naast het feit dat je soms voor de gek gehouden wordt (zie tip 1), is het belangrijk om niet door te slaan en je niet te laten verleiden door alle lage prijzen. Een tientje hier en een paar euro daar: al deze kleine bedragen bij elkaar kunnen al snel hoog oplopen. Bepaal van tevoren hoeveel cadeaus je maximaal mag kopen en wat je budget is en houd je hieraan!

Tip 4: Kijk eens op tweedehands websites

Je hebt verschillende tweedehandswebsites waar je allerlei leuke cadeaus kunt kopen. De bekendste website is natuurlijk Marktplaats.nl, maar ook via andere websites kun je tweedehands aankopen doen. Heb je de shop op Facebook bijvoorbeeld wel eens bezocht? Soms vind je op tweedehands websites nieuwe producten in de originele verpakking, maar dan wel tegen een scherpe prijs.

Tip 5: Bespaar op het eten

Ga je inkopen doen voor een lekkere brunch, het kerstdiner of oud & nieuw? Maak dan een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt vertrekt. Dan is de kans een stuk kleiner dat je je in de supermarkt laat verleiden door die stand met flessen wijn die in de aanbieding zijn, de kerststollen die op de broodafdeling staan uitgestald en chocolade Kerstmannen die je aanstaren wanneer je in de rij bij de kassa staat te wachten. Wil je toch graag pepernoten of kerstkransjes hebben? Koop ze dan last-minute op 5 december of 23 december, dan is de kans groot dat je korting krijgt.

Tip 6: Zaag je eigen kerstboom

Wil jij een echte kerstboom in huis? Dan kun je naar een tuincentrum gaan, maar wist je dat er ook diverse activiteiten in het land georganiseerd worden waarbij je zelf gratis je eigen kerstboom mag zagen? Hier vind je meer informatie over op internet of in de (lokale) kranten. Zo bespaar je geld, je hebt een mooie boom in huis en het is nog leuk om met het gezin te doen ook!

Tip 7: Bespaar op de energierekening

Langzaamaan wordt het kouder en mag de kachel weer aan. Maar je kunt natuurlijk ook die grappige kersttrui van vorig jaar aantrekken. En vergeet die dikke sloffen niet die vorig jaar onder de kerstboom lagen. Is het donker in huis? Dan kun je de lampen aanzetten, maar steek ook eens een kaars aan. Gezellig én goedkoop. Wil jij sowieso graag besparen op je energiekosten? Door over te stappen van energieleverancier kun je veel geld besparen. Kijk bijvoorbeeld eens op een vergelijkingswebsite of vraag advies aan een onafhankelijk financieel adviseur.

Tip 8: Check je zorgverzekering

In december ben je vooral bezig met het doen van inkopen en het voorbereiden op alle feestdagen. Maar dit is ook de maand om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Zit jij nog wel bij de voordeligste zorgverzekeraar voor jouw persoonlijke situatie? Je kunt nog tot uiterlijk 31 december 24.00 uur overstappen. Dit levert je in december niet direct voordeel op, maar het komende jaar kun je mooi wel profiteren van een lager maandbedrag, zodat je volgend jaar december extra geld hebt om… Dat mag je natuurlijk zelf invullen.  

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading