Print

Doorwerken na de AOW, willen jouw medewerkers dat?

Doorwerken na de AOW, willen jouw medewerkers dat?

Maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder en zal binnen nu en 7 jaar met pensioen gaan. Maar er zijn ook werknemers die helemaal niet willen stoppen. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Ga tijdig het gesprek aan!

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 AOW’ers wel weer betaald willen werken. Voor werkgevers die verder kijken dan de AOW-leeftijd, is er dus een groep van 200.000 ervaren werknemers beschikbaar die, in deeltijd, zou willen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moedigt deze ontwikkeling aan. Zo behouden bedrijven kennis en ervaring en hoeven ze minder nieuwe medewerkers te werven. Ook zijn er andere voordelen op het terrein van werkgeverslasten en de verplichtingen voor doorbetaling bij ziekte.

Arbeidsovereenkomst

Loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer af omdat hij de AOW-leeftijd bereikt? En wil je de werknemer in dienst houden? Dan moet je een nieuw contract afspreken. Als in de cao en in de arbeidsovereenkomst staat dat de werknemer mag doorwerken na de AOW-leeftijd, dan loopt het contract gewoon door.

Ziekte

Vanaf 1 juli 2023 moet je bij ziekte het loon voor een AOW-gerechtigde maximaal 6 weken doorbetalen. Dit was 13 weken. In geval van ziekte hoef je als werkgever geen passend werk meer te zoeken in het bedrijf van een andere werkgever en is ook een plan van aanpak voor de re-integratie niet nodig. Sommige verzuimverzekeringen bieden dekking tot de AOW-leeftijd of hebben een eindleeftijd van 70, goed om even na te gaan. Er zijn ook verzekeraars die AOW’ers gratis meeverzekeren op de verzuimpolis.

Premies

De werknemer is niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, hiervoor hoeven geen premies te worden afgedragen. Als het gaat om pensioenpremie ligt het aan de pensioenleeftijd in de pensioenregeling of de medewerker nog werknemerspensioen opbouwt. Deze leeftijd kan per pensioenfonds of -verzekeraar verschillen. Ook kan de werknemer kiezen voor deeltijdpensioen: het pensioen gaat dan al voor een deel in. Hiervoor kunnen in de pensioenregeling bepaalde voorwaarden gelden.

Meer lezen?
Regels voor arbeid door AOW'ers
Informatie van de overheid

Categoriën: Zakelijk , Pensioen , Verzuim
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading