Print

Doe niet te snel aangifte van de erfenis

Door:
Doe niet te snel aangifte van de erfenis

Als je een erfenis krijgt moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. In principe is het goed om dit soort dingen zo gauw mogelijk af te handelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je rente moet betalen als je te laat bent (belastingrente: 4%). Maar in het geval van erfbelasting kan het juist slim zijn om nog even met die aangifte te wachten.

Dat zit zo. Je moet de aangifte van de erfenis binnen acht maanden na het overlijden geregeld hebben. Nadat jij aangifte hebt gedaan, stuurt de Belastingdienst je een aanslag. Die moet je dan binnen zes weken betalen. Als dat niet lukt ga je 4% invorderingsrente betalen, totdat je het bedrag wél hebt voldaan.

Deze invorderingsrente betaal je óók als de acht maanden waarbinnen je de aangifte moest doen nog lang niet zijn verstreken. Het is dus slim om niet té snel naar de Belastingdienst te rennen - helemaal als je niet zeker weet of je de erfbelasting meteen kunt betalen, bijvoorbeeld omdat de woning van de overledene nog moet worden verkocht. Beter is het dan om nog even rustig gebruik te maken van die rentevrije maanden.

Natuurlijk moet je ook niet té lang wachten. Zoals gezegd moet de aangifte binnen acht maanden na het overlijden geregeld zijn. Maar je moet er daarbij rekening mee houden dat de Belastingdienst tijd nodig heeft om de boel te verwerken en de aanslag daadwerkelijk op te leggen. "Wie 7,5 maand na het overlijden aangifte doet, moet vrijwel zeker belastingrente betalen," schrijft de Consumentenbond. Wacht daarom ook weer niet té lang.

Categoriën: Particulier , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading