Print

Delen jouw medewerkers hun geldzorgen op de werkvloer?

Delen jouw medewerkers hun geldzorgen op de werkvloer?

Praat jij weleens met je medewerkers over hun persoonlijke financiële situatie? Dat is positief, want het taboe op praten over geldzorgen op de werkvloer is groot. Volgens leidinggevenden wordt eerder gesproken over een gezondheidsprobleem (80%) of relatieperikelen (61%) dan dat men begint over financiële problemen (23%). Bazen vinden dit zelf in circa de helft van de gevallen (48%) ook meer een privézaak en bijna vier op de tien (38%) ervaren ongemak om hierover te beginnen met werknemers.

Deze resultaten komen uit een onderzoek onder ruim 1.100 leidinggevenden van middelgrote en grote bedrijven in opdracht van Wijzer in geldzaken. Het onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven worstelen met dit onderwerp en dat er nog misvattingen heersen op de werkvloer als het over geldzorgen gaat.
“Financiële problemen kunnen iedereen overkomen”, zegt Clairette van der Lans, projectleider Financieel fitte werknemers bij Wijzer in geldzaken. “Een risicofactor is bijvoorbeeld een scheiding, baanverlies van een partner, minder kunnen werken vanwege gezondheid of zorgtaken of andere levensgebeurtenissen. Zo’n gebeurtenis geeft veel stress, naast de geldstress die het oplevert. En bij werkenden heerst vaak het idee dat ze hun financiële problemen zelf moeten kunnen oplossen.”

Ziekteverzuim

Geldzorgen komen vaak voor in Nederland: een derde van de huishoudens heeft (veel) moeite om rond te komen én één op de vijf huishoudens heeft betalingsachterstanden. De meeste leidinggevenden (76%) vinden het dan ook belangrijk om werknemers met financiële problemen te helpen. Ze zien risico’s voor de organisatie, zoals ‘een grotere kans op ziekteverzuim’ (61%) en ‘minder goed functioneren op het werk’ (41%), en verwachten in ruime meerderheid (75%) dat de baten van hulp bij geldzorgen hoger zijn dan de kosten.

Tips & tools

In de praktijk blijkt het echter lastig voor bedrijven om daadwerkelijk met die hulp aan de slag te gaan. Op de (vernieuwde) website www.financieelfittewerknemers.nl staan tips en tools voor werkgevers om werknemers te helpen bij geldzorgen. Denk aan herken- en verwijstips en materialen die je binnen je eigen organisatie kunt verspreiden, zoals posters, flyers en voorbeeldteksten voor intranet. Ook vind je er bijvoorbeeld gesprekstechnieken om praten over geldzorgen makkelijker te maken en informatie over loonbeslag en diverse levensgebeurtenissen. De moeite waard om in te duiken!

Signalen

Dit zijn signalen die er op kunnen wijzen dat een werknemer financiële problemen heeft:

  • Loonbeslag of inhouding van zorgpremie
  • Vraagt om een lening of voorschot
  • Wil extra uren werken
  • Vragen over het (late) betaalmoment van het salaris
  • Ziekte
  • Concentratieproblemen en stressgevoelig
  • Scheiding of overlijden van de partner
  • Ontslag van de partner
  • Contact met schuldeisers of deurwaarder
  • Privégesprek onder werktijd
  • Geen bijdrage aan cadeaus of uitjes
  • Onverzorgd of alcoholgeur
  • Fraude of diefstal
Categoriën: Zakelijk , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading