Print

De verplichte aov, hoe zit het ook alweer?

Geplaatst op:
De verplichte aov, hoe zit het ook alweer?

Misschien is het alweer een beetje weggezakt, maar in het pensioenakkoord is vorig jaar besloten dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers komt. Nu zijn er echter weer nieuwe bezwaren opgeworpen. Hoe zit het en welke mogelijkheden zijn er?

Waarom is er in het Pensioenakkoord ook alweer over arbeidsongeschiktheid gesproken?

Deze vraag is door veel zzp-organisaties gesteld. Het is toch een pensioenakkoord? Er was in eerste instantie sprake van een verplichting om pensioen op te bouwen voor zzp’ers. Daar is het niet van gekomen. Wel wilden de opstellers van het akkoord iets doen aan de kwetsbaarheid van een grote groep onverzekerde zelfstandig ondernemers: dat werd een verplichte aov.

Hoe moet die er uit zien?

Er is in maart 2020 een plan gepresenteerd door de Stichting van de Arbeid. De premie hangt af van de keuze voor een korter of langer eigen risico. Vanaf een inkomen van € 20.000 bruto per jaar valt de premie ongeveer uit tussen de € 120 en € 220 euro bruto per maand. De premie is fiscaal aftrekbaar. De uitkering bedraagt maximaal € 1650 bruto per maand. Wie al een verzekering heeft lopen, of zich liever zelf verzekert, kan een vrijstelling krijgen, maar het moet dan wel gaan om een gelijkwaardige verzekering. Minister Koolmees moet nog reageren op het voorstel. Voor de uitvoering is volgens de Stichting van de Arbeid een wetswijziging nodig. Het kan dus nog even duren.

Wat is nu het bezwaar?

Volgens de Werkvereniging, een organisatie voor zzp-ers, is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in strijd met het Europese recht omdat het een “ongerechtvaardigde belemmering voor de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten vormt. Ook maakt het voorstel inbreuk op de grondrechtelijke vrijheid van ondernemerschap.” De organisatie wijst er ook op dat de meerderheid van de zzp’ers helemaal niet zit te wachten op een verplichte verzekering.

Wat nu?

Wanneer de verplichte verzekering er echt komt is niet te voorspellen. Wil je in de tussentijd iets doen om je risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken, kijk dan naar de bestaande mogelijkheden. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om je hele financiële plaatje te bekijken: wat is het inkomen van een eventuele partner? Heb je mogelijk een buffer op de bank staan? Hoeveel risico loop je? Blijkt het in jouw situatie verstandig om je inkomen te verzekeren: je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, je aansluiten bij een broodfonds of kiezen voor vrijwillige aansluiting bij het UWV (wanneer je uit loondienst komt).

Categoriën: Zakelijk , Schade

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:53  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:20  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:24  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Rina - 11 okt 20:25  Antwoord
Hoe zit het als je al gedeeltelijk AO bent en de AOV uitkering maar loopt tot 65 jaar. de overbrugging naar 67 of 68 jaar doet een particuliere verzekeraar niet. ik vind dat men de particuliere verzekeraars zou moeten verplichten om AOV/AOW gat zou moeten helpen te overbruggen of verplichten
Visitor  Visitor
Arnold Smit - 25 jun 10:50  Antwoord
Goed dat je dit onder de aandacht brengt
Visitor  Visitor
H.Kortes - 18 jun 14:15  Antwoord
Heel leuk als de verzekering ook door gaat lopen tot de AOW leeftijd.
De premie van € 120-220 per maand is waarschijnlijk voor een kantoorbaan?
Als elektrotechnisch installateur wordt je momenteel beoordeelt in de categorie dakdekkers.
Dit heeft een veel hogere premie tot gevolg.
De eindleeftijd van de verzekering is 55 en na herkeuring 60 jaar.
Hierna ben je onverzekerbaar.

Visitor  Visitor
Arnold Smit - 25 jun 10:50  Antwoord
Speciaal voor zware beroepen heeft De Amersfoortse 2 jaar geleden de Langer Mee AOV ontwikkeld. Verzekeren tot aow leeftijd mogelijk tegen een betaalbare premie waarbij het accent ligt op het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Vraag ernaar bij Ronald Commandeur
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?