Print

De effecten van een hoge WOZ-waarde

De effecten van een hoge WOZ-waarde

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde (waardering onroerende zaken). Lukt het om enkele duizenden euro’s van de waarde af te krijgen? Of niet? En is dat erg?

Ieder jaar ontvang je van de gemeente de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Je kunt op de site WOZ-waardeloket bijvoorbeeld de WOZ-waardes van huizen in jouw buurt raadplegen. Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van een aantal belastingen bepaald. Wanneer je alleen naar de belastingen kijkt is een zo laag mogelijke WOZ-waarde het meest aantrekkelijk.

Lokale belastingen

Lokale belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting worden vastgesteld door een percentage van de WOZ-waarde te nemen en dit percentage verschilt per gemeente. Gemiddeld ligt het percentage voor de OZB rond de 0,13 procent, het percentage voor de waterschapsbelasting ligt een stuk lager. De gemeente kan deze percentages jaarlijks aanpassen. Wanneer de WOZ-waardes dalen kan de gemeente door het percentage omhoog te schroeven dus nog steeds voor voldoende inkomsten zorgen.

Inkomstenbelasting

Maar ook bij de inkomstenbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Hier gaat het om het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat de fiscus optelt bij je inkomen. Het eigenwoningforfait bedraagt in 2023 voor huizen tussen de 75.000 euro en 1 ,2 miljoen euro 0,35 procent van de WOZ-waarde. Naast dit fiscale nadeel, heeft de eigen woning uiteraard een fiscaal voordeel: de hypotheekrenteaftrek. Ook hieraan wordt gesleuteld: dit voordeel wordt stapsgewijs afgebouwd.

Erfbelasting

En dan is er nog de erfbelasting. Wie een woning erft, betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning en niet over de waarde waartegen de woning uiteindelijk wordt verkocht. Uiteraard heb je die waarde dan graag zo laag mogelijk. Je mag als erfgenaam kiezen uit twee WOZ-waardes. Erfde je bijvoorbeeld in 2022 een huis, dan kun je de WOZ-waarde uit 2022 nemen (met waardepeildatum 1-1-2021) of die van 2023 (met waardepeildatum 1-1-2022). Ook erfgenamen kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

Er zijn naast deze fiscale zaken ook nog ándere factoren waarin de WOZ-waarde een rol speelt en waarbij een lage waarde niet perse gunstig is.

Een huis verkopen

De WOZ-waarde speelt een rol bij de aankoop en verkoop van een huis. De WOZ-waarde geeft namelijk inzicht in de marktwaarde van de woning en kopers zullen hier rekening mee houden wanneer ze een bod uitbrengen. Zij z ullen vragen hebben wanneer er een groot gat zit tussen de vraagprijs en de WOZ-waarde. Als verkoper heb je dus baat bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde. Ga je binnenkort verhuizen en je huis op de markt brengen, laat de WOZ-waarde dan lekker met rust. Of maak juist bezwaar tegen een in jouw ogen te lage WOZ-waarde, dat kan natuurlijk ook.

Hypotheek

Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt wanneer de WOZ-waarde van je woning fors toeneemt. Je betaalt namelijk een risico-opslag die afhangt van de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheekbedrag en de waarde van de woning. Die verhouding kan veranderen door af te lossen, maar ook doordat de woning in waarde stijgt. Soms is een hoge WOZ-waarde voor de bank genoeg om je in een andere risico-klasse onder te brengen. Soms is ook nog een aanvullende taxatie nodig. Check wel eerst even of dit ook voor jou mogelijk is. Je financieel adviseur kan je hierin adviseren.

Categoriën: Besparen , Particulier , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading