Print

Coronavirus en je verzekeringen: hoe zit het?

Geplaatst op:
Coronavirus en je verzekeringen: hoe zit het?

Het coronavirus grijpt om zich heen. Kan jouw stedentrip nu nog wel doorgaan en wie betaalt de kosten van een annulering? En als je ondernemer bent en je werknemers worden ziek: ben je dan wel verzekerd?

In plaats van voorpret hebben veel mensen die een vakantie hebben geboekt, zorgen over hun naderende tripje. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over hun annuleringsverzekering: dekt die wel of niet de gemaakte kosten wanneer je besluit om af te zien van je stedentrip of wintersportvakantie in een gebied waarin corona heerst? En wat wanneer er voor een bepaald gebied een negatief reisadvies is uitgebracht?

Voorwaarden

Hiervoor zul je echt even in de voorwaarden moeten duiken van de reis- of annuleringsverzekering die je hebt afgesloten. Het beste kun je contact opnemen met je financieel adviseur of de betreffende verzekeraar. Over het algemeen geldt dat een annuleringsverzekering alleen uitkeert wanneer er een situatie is die met de verzekerde zélf heeft te maken: je bent te ziek om te reizen of er is een dierbare overleden waardoor je niet kunt vertrekken. Sommige annuleringsverzekeringen vergoeden ook de kosten wanneer er een negatief reisadvies is afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze pagina kun je zien voor welke gebieden zo’n negatief reisadvies geldt.

Er zijn meer verzekeringen waarover op dit moment vragen worden gesteld. Op deze speciale pagina van het Verbond van Verzekeraars kun je de antwoorden op de meest gestelde vragen over corona & verzekeringen vinden. Die vragen gaan bijvoorbeeld over aansprakelijkheid, maar ook over uitkeringen van overlijdensrisicoverzekeringen.

Ondernemers

Als ondernemer kun je door het Corona-virus te maken krijgen met zieke werknemers. Een verzuimverzekering dekt deze kosten, de oorzaak van de ziekte is niet relevant. Maar wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet terug kan reizen vanuit het buitenland of in quarantaine moet blijven, dan komen deze kosten voor rekening van de ondernemer. Veel ondernemers vragen zich af hoe ze precies moeten handelen en wat ze van hun werknemers mogen verwachten. Kun je een werknemer nog op een zakenreis laten gaan? Hoe ver moet je gaan met hygiënemaatregelen? VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben deze uitgebreide handreiking gemaakt, bedoeld voor onder meer werkgevers, managers en personeelsfunctionarissen.

Wanneer je bedrijf inkomsten misloopt door het coronavirus, kun je geen beroep doen op een verzekering. Het Verbond van Verzekeraars zegt daarover: ‘Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen mits er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.’ Met materiële schade wordt schade bedoeld aan bedrijfseigendommen, zoals na een brand of storm. Op deze pagina kun je ook een aantal andere vragen en antwoorden lezen over corona en werk.

Categoriën: Particulier , Zakelijk , Vakantie , Verzuim

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:43  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:19  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:17  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Diny - 14 mrt 19:51  Antwoord
Waarom een foto met een mevrouw mondkapje terwijl we weten dat dit alleen voor zorgpersoneel noodzakelijk is. Onnodig en slordig.
Visitor  Visitor
Jurgen Struiksma - 12 mrt 19:44  Antwoord
Er staat een foutief antwoord in het artikel. De WGA verzekering dekt ziekte na 2 jaar. De verzuimverzekering zal de loondoorbetaling overnemen als een medewerker ziek is door o.a. Het corona virus.
Visitor  Visitor
Anja Goossens - 12 mrt 16:21  Antwoord
Dank voor de info, indien nodig nemen wij contact op
Visitor  Visitor
Martin van Rossum - 10 mrt 08:59  Antwoord
Bizar dat hier niet gewoon eerlijk wordt verteld dat ANVR reisvoorwaarden artikel 5 lid 2 kosteloze annulering mogelijk maakt als door corona de reisorganisator niet langer de kenmerken van de reis gestand kan doen zonder ingrijpende wijzigingen (de de instemming van reiziger behoeven). Bijvoorbeeld omdat alle musea zijn gesloten of bij inriepen (Israel) je eerst 14 dagen in quarantaine moet.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?