Print

Consumenten geven opnieuw meer uit

Consumenten geven opnieuw meer uit

Consumenten hebben in juni 2,2 procent meer uitgegeven dan in juni 2014, meldt CBS. Ze hebben vooral meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten.

Meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten
Met 5,7 procent stegen de uitgaven aan duurzame goederen het sterkst. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dit gaat samen met de opleving van de woningmarkt. Ook besteedden consumenten in juni meer aan personenauto’s.

Verder besteedden ze 1,8 procent meer aan voedings- en genotmiddelen. Aan overige goederen zoals gas en motorbrandstoffen gaven consumenten 3,9 procent meer uit. Ten slotte gaven ze 1,0 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Omstandigheden voor consumptie in augustus iets beter dan in juni
Volgens de Consumptieradar van CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus per saldo gunstiger dan in juni. In juli waren de condities wat slechter dan in juni. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De verbetering in augustus ten opzichte van juli komt doordat het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever was dan vorige maand. Ook de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was aanzienlijk groter dan een maand eerder. Verder waren ondernemers in de industrie minder negatief over de toekomstige werkgelegenheid.

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading