Print

Co-ouders: let bij de aangifte op de combinatiekorting

Co-ouders: let bij de aangifte op de combinatiekorting

Als ouders van een kind onder de twaalf jaar, kom je ‘m elk jaar tegen bij het doen van de aangifte: de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Co-ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden beiden deze korting krijgen. Ouders moeten dan wel de zorg voor hun kind gelijk verdeeld hebben. De Hoge Raad heeft de eisen waaraan precies voldaan moet worden in een uitspraak begin 2020 iets versoepeld. Houd daar rekening mee, bij het invullen van de belastingaangifte.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) is een (aanzienlijke!) heffingskorting in de inkomstenbelasting waar je als ouder recht op kan hebben wanneer je werk en zorg voor een kind dat jonger is dan 12 jaar combineert. Daarbij moet het kind wel ingeschreven staan op het woonadres van de ouder.

Voor co-ouders wordt op die regel een uitzondering gemaakt omdat een kind maar op één woonadres ingeschreven kan staan. Die uitzondering hield in dat een co-ouder van wie het kind stond ingeschreven op het woonadres van de ándere ouder, ook recht kon hebben op de iack als het kind 3 à 3,5 dag per week bij beide ouders verbleef. Aan deze eis werd ook voldaan als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verbleef.

Ritme

Co-ouders hebben allemaal hun eigen schema’s. De een wisselt twee keer per week, de ander minder vaak. Kortom: iedereen doet dat weer anders. In de zaak die bij de Hoge Raad terechtkwam, was er een tweewekelijks schema, waarin de dochter eerst twee dagen bij vader verbleef, dan twee dagen bij moeder, vervolgens vier dagen bij vader en daarna weer zes dagen bij de moeder. In de belastingaangifte verwachtte vader gebruik te kunnen maken van de iack, omdat het kind gemiddeld zes dagen per twee weken bij hem verbleef. Maar de inspecteur weigerde dat. Volgens hem moet het echt gaan om drie hele dagen per week.

De zaak kwam uiteindelijk bij de Hoge Raad terecht. Die gaf de vader gelijk. Volgens de Hoge Raad moet de iack soepeler worden toegepast. De vader in de zaak had dus gewoon recht op deze aftrekpost. Volgens de Hoge Raad moet het gaan om een duurzaam ritme, waarin de zorg gelijk verdeeld is, maar hoeft het niet perse 3 tot 3,5 dag per week te zijn. Een ander ritme mag ook, zolang de zorg maar gelijk verdeeld is.

Schema

Wie weet twijfel jij ook over het schema dat je toepast. Let er op bij het invullen van je aangifte. De korting is over 2020 maximaal € 2881. Geen bedrag om te laten liggen! Op de website van de Belastingdienst zijn de regels inmiddels ook aangepast. 

Categoriën: Particulier , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading