Print

Checklist: hoe leer ik mijn kind sparen?

Checklist: hoe leer ik mijn kind sparen?

Kinderen die al op jonge leeftijd van hun ouders leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen minder vaak in financiële problemen wanneer zij volwassen zijn. Jong geleerd is immers oud gedaan. Ouders spelen hierin een belangrijk rol. Eén manier om je kind te helpen is door je zoon of dochter te leren sparen. Maar hoe pak je dit aan? Hierbij een checklist.

Check 1: Leg uit waarom sparen belangrijk is

Speelgoed, knutselspullen, snoep: alles kost geld. Leer je kind dat hij door af en toe wat geld apart te zetten een groter bedrag overhoudt. Dit geld kan gebruikt worden om iets leuks van te kopen, maar het is ook goed om wat geld achter de hand te hebben in een pechsituatie. 

Check 2: Maak sparen leuk

Koop een mooie spaarpot (voor jonge kinderen) of ga samen met je (oudere) zoon of dochter naar de bank om een eigen spaarrekening te openen. Zodra kinderen ontdekken dat er steeds meer geld in de spaarpot zit of dat het bedrag op de spaarrekening groeit, is de kans groot dat ze sparen nog leuk gaan vinden ook.

Check 3: Bepaal samen een spaardoel

Sparen wordt nog leuker als je een doel hebt. Wil jouw kind graag een nieuwe voetbal, een computerspel of een dag naar een pretpark? Maak dan samen een spaardoel, zet het op papier en stimuleer je kind om hiervoor te sparen. Bekijk regelmatig samen hoe het ervoor staat. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Spaarwegwijzer of de Spaarboom van Wijzer in geldzaken.

Check 4: Sparen kost tijd

Sparen is leuk, maar het kost wel tijd. Ook dit is een belangrijke leerles. Gaat het niet snel genoeg volgens je kind, bespreek dan samen de mogelijkheden om extra geld te ‘verdienen’. Bijvoorbeeld door het ouderwetse heitje voor een karweitje of leg uit dat je kind voor zijn verjaardag geld kan vragen aan opa en oma.

Week van het geld 2019

Om ouders een handje te helpen, vindt ieder jaar de Week van het geld plaats. Het doel van deze themaweek – die in 2019 plaatsvindt van 25 t/m 29 maart - is om kinderen te leren omgaan met geld. Daarom vinden er allerlei activiteiten plaats op scholen, maar Wijzer in geldzaken leert ouders ook wat zij zelf kunnen doen. Benieuwd wat jij nog meer kunt doen? Hier lees je meer.  

Categoriën: Particulier , Tips , Geld , Educatie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading