De spaarrentetarieven hebben in Nederland inmiddels een historisch dieptepunt bereikt. Voor sommige Nederlanders is dit een reden om hun spaargeld bij een buitenlandse bank te stallen. De kans is namelijk groot dat banken over de grens meer rente aanbieden op je spaargeld. Heb jij plannen om je spaargeld naar een buitenlandse bank te verhuizen? Verdiep je dan eerst goed in de voorwaarden.
Spaarrentetarieven hoger in het buitenland, maar let goed op voordat je overstapt
De gemiddelde rentevergoeding op een standaard spaarrekening bedraagt in Nederland momenteel gemiddeld 0,23%, zo blijkt uit onderzoek van Moneyview. Een aanzienlijk lager percentage dan enkele jaren geleden. In de afgelopen 10 jaar is dit percentage namelijk met ruim 90% gedaald. Zet je je spaargeld op de bank, dan moet je er dus niet vanuit gaan dat je spaargeld meer waard wordt. Toch neemt het spaartegoed dat wij op de bank hebben gestald net als in voorgaande jaren wel toe. Het totale spaartegoed van Nederlanders bedroeg in maart 2018 ongeveer € 345 miljard, dat is een stijging van 4,5% ten opzichte van 5 jaar geleden.
Nederlanders blijven sparen
Indien mogelijk zetten Nederlanders hun extra geld – ondanks de historisch lage spaarrentetarieven - het liefst gewoon op de bank. Waarom sparen Nederlanders? Met name voor vakanties en om een bedrag achter te hand te hebben in het geval van een financiële tegenvaller. De bekende 13e maand en het vakantiegeld voor de zomermaanden sluizen de mensen die het kunnen missen daarom graag door naar hun spaarrekening. Dit spaargedrag van de Nederlanders is ook bij buitenlandse banken niet onopgemerkt gebleven. Zij spelen hier dankbaar op in.
Sparen via een spaarplatform
Tegenwoordig kun je daarom via de buitenlandse bank via zogenoemde spaarplatformen sparen tegen – in de meeste gevallen - hogere rentetarieven. Er zijn inmiddels al enkele spaarplatformen actief op de Nederlandse spaarmarkt. Met name bij spaarrekeningen met kortere looptijden kunnen de renteverschillen via deze spaarplatformen oplopen tot méér dan een half procent per jaar. Meer rente ontvangen, dat wil natuurlijk iedereen. Er zijn echter meer zaken om over na te denken dan alleen het hogere rentepercentage.
Aandachtspunten voor de overstap
Heb jij plannen om over te stappen? Check dan eerst onderstaande aandachtspunten bij je toekomstige bank:
- Voortijdige beëindiging van het deposito: vaak is dit mogelijk, maar indien je voortijdig vertrekt ontvang je in de meeste gevallen alleen het ingelegde bedrag terug zonder rente. Controleer ook of je je rekening kosteloos kunt beëindigen bij impactvolle gebeurtenissen, zoals schuldsanering, overlijden, enz. Dit kan vaak niet, terwijl dat in Nederland bij de helft van de rekeningen wel het geval is.
- Bronbelasting: als spaarder moet je over het algemeen zelf de administratieve handelingen verrichten bij buitenlandse banken om dubbele belastingheffing te voorkomen.
- Moment rente-uitkering: de rente wordt vaak na afloop in één keer uitgekeerd (er treedt geen rente-op-rente effect op) terwijl dat bij een aantal Nederlandse rekeningen juist wel het geval is.
- Faillissement van buitenlandse bank: wat gebeurt er als de bank failliet gaat?
Kortom: buitenlandse banken bieden over het algemeen een hogere rente dan Nederlandse aanbieders. Bepaal zelf of de hogere spaarrente opweegt tegen de hogere risico’s en het regelwerk dat bij een overstap komt kijken. Wil je meer weten over het onderzoek van Moneyview? Hier lees je meer.