Print

Brede weersverzekering in 2020 goedkoper

Brede weersverzekering in 2020 goedkoper

Als boer of tuinder ben je al snel afhankelijk van het weer. Droogte, hagel, regenval, storm, sneeuw, (nacht)vorst, ijzel en brand door blikseminslag; het zijn allemaal natuurverschijnselen die je oogst kunnen verpesten. Dankzij het wegvallen van de assurantiebelasting is het afsluiten van een brede weersverzekering in 2020 goedkoper. Ook is de schadedrempel omlaag gegaan. En vanaf 1 maart is het subsidieloket weer geopend.

Nederland heeft de laatste jaren steeds vaker te maken met extreme regenval in korte periodes. Ook is er in bepaalde regio’s van ons land steeds vaker sprake van extreme droogte. Landbouwminister Carola Schouten formuleerde het zo: “De droogte van de afgelopen zomers heeft ons allemaal geraakt. Ik wil ervoor zorgen dat boeren zich beter kunnen beschermen tegen financiële verliezen bij een slechte oogst door extreem weer.”

Twee maatregelen

De minister heeft twee maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat je je als boer of tuinder makkelijker kunt verzekeren. De eerste is dat de premies voor de brede weersverzekering vanaf dit jaar zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Dat scheelt 21 procent. Daarnaast maakt de minister het mogelijk dat boeren eerder een schade uitkering kunnen ontvangen voor een slechte oogst door weersomstandigheden. Tot 2020 mocht de gesubsidieerde brede weersverzekering pas uitkeren als meer dan dertig procent van de oogst was beschadigd. Dat percentage is verlaagd naar twintig procent.

Subsidie

Bovendien kun je net als andere jaren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidie aanvragen voor de percelen die je wil verzekeren. Dat kan van 1 maart tot en met 15 mei 2020. De subsidie kan maximaal oplopen tot 63,7 procent van de premie. Om subsidie te krijgen moet de polis van de verzekeraar zijn goedgekeurd door de RVO. De brede weersverzekering dekt alleen schade aan gewassen, niet die aan gebouwen of kassen. Daarvoor bestaan andere verzekeringen.

Categoriën: Zakelijk , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading