Print

Bijna 1 op de 5 heeft moeite met het regelen van geldzaken

Bijna 1 op de 5 heeft moeite met het regelen van geldzaken

Het regelen van onze geldzaken gebeurt tegenwoordig met name digitaal. Je pensioen kun je inzien met behulp van je persoonlijke DigiD, bankzaken regel je via de app en zelfs de bekende blauwe envelop valt niet meer standaard bij iedereen op de deurmat. Veel Nederlanders zijn blij met deze ontwikkeling, maar dit geldt niet voor iedereen. Maar liefst 18% van de Nederlanders vindt het regelen van de financiën nu moeilijker dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.

In het kader van het 10-jarig jubileum van Wijzer in geldzaken, voerde het platform een onderzoek uit onder ruim 1000 Nederlanders over het gemak van het regelen van geldzaken. Hoewel het voor 41% van de Nederlanders makkelijker is geworden om de financiën te regelen – bijvoorbeeld doordat er meer online mogelijkheden zijn en er tegenwoordig minder met contant geld betaald wordt – heeft nog bijna een vijfde van alle Nederlanders hier moeite mee. Het gaat dan met name om het houden van overzicht, rondkomen en complexe financiële producten.

Vrouwen, 65-plussers en laagopgeleiden hebben meer moeite

Vrouwen vinden vaker dan mannen dat het regelen van geldzaken moeilijker is geworden. Dit komt onder andere doordat ze (bijna) geen papieren bankafschriften of rekeningen meer ontvangen. Ook vinden vrouwen het sneller een belemmering dat er op steeds meer plekken gepind moet worden (17% van de vrouwen vs. 7% van de mannen). 65-plussers geven vaker dan jongere doelgroepen aan dat het moeilijker is geworden om geldzaken te regelen. Voornaamste reden voor deze doelgroep is dat zij aangeven niet zo handig te zijn met apps en internetbankieren. Tot slot vinden laagopgeleiden het moeilijker om rond te komen (63%) en hebben ze eveneens moeite met apps en internetbankieren (26%).

Vereenvoudigen van de geldzaken

Volgens de ondervraagden zijn er wel diverse mogelijkheden waardoor het voor iedereen makkelijker wordt om de geldzaken in dit digitale tijdperk gemakkelijk te regelen. O.a. door:

  1. Een online overzicht op één plek te hebben waarin alle financiële zaken staan en geregeld kunnen worden.
  2. Het aantal soorten toeslagen/belastingen te verminderen.
  3. Duidelijkere communicatie vanuit financiële instellingen en de overheid.

27% van de ondervraagden verwacht overigens dat we over tien jaar geen contant geld meer in onze portemonnee hebben zitten.

Hulp nodig?

Ben je benieuwd naar het onderzoek? Hier lees je meer. Heb jij ook moeite met het regelen van je geldzaken? Op Finfin van Adfiz helpen we je op weg. In onze verschillende thema’s geven we je tips en adviezen om je te helpen bij het maken van financiële keuzes. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd eenvoudig en anoniem je vraag stellen aan een onafhankelijk financieel adviseur. 

Categoriën: Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading