Print

Betere toegang tot verzekering en minder hoge premies voor ex-kankerpatiënten

Geplaatst op:
Betere toegang tot verzekering en minder hoge premies voor ex-kankerpatiënten

Als ex-kankerpatiënt kan het lastig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als het wel lukt, dan wordt vaak een hogere premie gevraagd. Maar dat gaat veranderen; ex-kankerpatiënten hebben recht op een schone lei. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Alle Nederlandse verzekeraars moeten zich aan de nieuwe regels houden.

Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten moeite kunnen hebben om een verzekering af te sluiten, hogere premies moeten betalen of zelfs worden geweigerd. Toen er in 2019 onderzoek naar werd gedaan, bleek dat maar liefst zes op de tien (ex-)kankerpatiënten in Nederland er niet in slaagden een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Een ORV wordt vaak afgesloten bij het aangaan van een hypotheek. Ex-patiënten worden zo behoorlijk beperkt in de mogelijkheden hun leven weer op te bouwen nadat zij zijn genezen.

Vijf of tien jaar

Vanaf januari 2021 wordt dat makkelijker. Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad, mag vijf jaar na genezing niet meer door de verzekeraar worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Voor mensen die ouder zijn dan 21 geldt dat zij na tien jaar niet meer hoeven te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra hoge premies. Het gaat om overlijdensrisicoverzekeringen én uitvaartverzekeringen.

Kortere termijnen

Voor sommige vormen van kanker gaan kortere termijnen gelden. De NFK en het Verbond van Verzekeraars werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten.

Medische vragen blijven

De verzekeraar zal bij de aanvraag van een ORV altijd vragen stellen over medische aandoeningen, chronische ziekten en je levensstijl. De gevolgen van een ziekte als kanker kunnen daarbij ook straks nog steeds een rol spelen: bijvoorbeeld wanneer iemand lijdt aan blijvend hartfalen na een chemotherapie. Dergelijke aandoeningen moet je nog steeds melden. Kom je er niet uit? Vraag je financieel adviseur om hulp.

Categoriën: Particulier , Verzekeren

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:01  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:13  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:16  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
P.Hommes - 21 okt 23:05  Antwoord
En wat is er geregeld voor personen die tijdens de looptijd van hun bestaande ORV kanker krijgen ? Kunnen zij nu ook contactverlenging afdwingen na afloop van het 5-7-10 jarig ORV-contact of raken zij na afloop van het contact alsnog ‘onverzekerbaar’ ? Dat is een schande. Gezinnen die al 10tallen jaren ORV premie betalen kunnen dan plotseling hun hypotheek niet meer verzekeren en lopen risico bij overlijden van de zieke partner alsnog het huis te moeten verkopen.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?