Print

Bescherm je thuiswerkomgeving in vijf stappen tegen cyberaanval

Bescherm je thuiswerkomgeving in vijf stappen tegen cyberaanval

Werken jouw medewerkers ook nog steeds veel thuis? En gebruik je daarbij een VPN-dienst? Zorg voor een goede beveiliging. Het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) waarschuwt dat cybercriminelen speuren naar kwetsbaarheden in VPN-omgevingen en komt met een praktisch stappenplan voor een sterker netwerk.

Met een Virtual Private Network (VPN) maakt de thuiscomputer verbinding met het bedrijfsnetwerk. Zo krijgen de medewerkers toegang tot de systemen en documenten die ze nodig hebben. Volgens het Digital Trust Center zijn er op dit moment cybercriminelen actief die deze netwerken proberen te hacken.

Vijf stappen

Mocht je op dit moment gebruik maken van een VPN-dienst controleer dan of de omgevingen zijn voorzien van de juiste bescherming en de laatste updates. Wanneer de beveiligingsupdates nog niet zijn uitgevoerd dan worden de volgende stappen geadviseerd:

  1. Voer de beveiligingsupdates uit;
  2. Controleer de interne logging op sporen van misbruik. Analyse van de logging kan aantonen dat jouw omgeving toegankelijk is geworden voor ongewenste derden;
  3. Overweeg het verwijderen van alle bestaande VPN-accounts en maak deze opnieuw aan met nieuwe unieke sterke wachtwoorden en nieuwe gebruikersnamen;
  4. Overweeg de implementatie van tweefactorauthenticatie voor alle gebruikers;
  5. Ben je bekend met gebruik van deze software door partners, waarschuw hen dan ook.

Ook goed om te weten

Mocht je misbruik constateren doe dan altijd aangifte. Vergeet ook niet een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als je zelf niet het beheer voert over jouw IT systemen, ga in gesprek met je IT leverancier en bespreek de genoemde punten.

Wil je de cyberrisico’s voor jouw bedrijf in kaart brengen en/of meer inzicht krijgen in de maatregelen die je kunt treffen zoals eventueel een cyberverzekering, neem dan contact op met je financieel adviseur. Aan een verzekering zijn vaak ook diensten gekoppeld, zoals trainingen en incidentondersteuning. Lees meer in het thema Cybercrime op Finfin.

Categoriën: Zakelijk , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading