Print

Advies zorgt voor financiële én emotionele winst

Advies zorgt voor financiële én emotionele winst

Heb jij een financieel adviseur die alles voor je doet, regel je juist alles zelf of win je alleen advies in over zaken waar je zelf niet uitkomt? Een belangrijk onderwerp om over na te denken. Onderzoek toont namelijk aan dat advies een belangrijke bijdrage levert aan het financieel welzijn van mensen en bedrijven. Niet alleen doordat je geld bespaart en vaak meer vermogen opbouwt, maar ook doordat het je meer gemoedsrust en vertrouwen oplevert. Emotionele winst dus.

Adfiz, de organisatie voor onafhankelijk financieel advies in Nederland, heeft een boekje samengesteld met daarin een aantal bevindingen die uit verschillende onderzoeken naar voren komen. We hebben er drie voor je uitgepikt.

Rentevoordeel

Wie advies inwint bij een onafhankelijke hypotheekadviseur blijkt gemiddeld 0,37%-punt rentevoordeel te noteren! Bij een gemiddelde hypotheek van € 237.000 levert dit rentevoordeel over de looptijd van een hypotheek een besparing op tussen de € 12.000 (lineaire hypotheek) en € 14.000 (annuïtaire hypotheek). Onafhankelijk advies kost gemiddeld € 800 meer dan het advies van de geldverstrekker zelf. Dat komt doordat de onafhankelijk adviseur meerdere aanbieders met elkaar vergelijkt op voorwaarden en prijs. Terwijl als je bij een bank naar binnen stapt, de bank alleen de eigen producten zal adviseren. Deze extra eenmalige investering betaalt zich dus al snel terug (binnen twee jaar) en geeft over tien jaar een gemiddeld rendement van 83% per jaar.

Starters

Het zal je niet ontgaan zijn: de instapdrempel op de koopwoningmarkt is voor starters duidelijk verhoogd. Mensen kopen daardoor (gemiddeld) op latere leeftijd een eerste woning. Waar in het verleden middeninkomens naar een koopwoning gingen, starten mensen steeds vaker noodgedwongen in een dure huurwoning. Het is dan extra belangrijk om een adviseur te hebben die kijkt naar de mogelijkheden die er wél zijn. En dat werkt, want 38% van de starters geeft aan dat zij een huis nooit hadden kunnen kopen zonder hulp van hun financieel adviseur.

Rust

Financieel welzijn gaat om de financiële zekerheid om je dagelijkse kosten te kunnen opbrengen en ‘in control’ te zijn; grip te hebben. Advies speelt daarbij een gunstige rol. Onderzoek toont aan dat mensen met een adviseur meer gemoedsrust en vertrouwen hebben en door bewuster financieel gedrag ook beter zijn voorbereid op veranderingen. Wanneer consumenten gevraagd wordt naar hun financiële toekomst antwoordt van de groep zonder adviseur maar liefst 59% dat ze daar onzeker over zijn. In de groep consumenten mét adviseur is dat percentage 36%. Een groot verschil.

Lees hier meer over financieel advies. 

Categoriën: Besparen , Particulier , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading