Print

Aantal phishing-aanvallen neemt sterk toe

Geplaatst op:
Aantal phishing-aanvallen neemt sterk toe

Diverse banken waarschuwen ondernemers voor phishing: een vorm van internetfraude waarbij criminelen op een slinkse wijze proberen je bedrijfsgegevens te achterhalen en geld te innen. Het aantal phishing-aanvallen neemt dan ook aanzienlijk toe, mede dankzij de hoge succesfactor voor criminelen. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf getroffen wordt?

>> Hoe kun je phishing herkennen?
>> 9 tips om te voorkomen dat jouw bedrijf getroffen wordt

Een e-mailbericht van je bank met de vraag een rekening te betalen, je zakelijke betaalpas te vervangen of simpelweg bedrijfsgegevens  - zoals je wachtwoord of creditcardgegevens - via een link in de e-mail aan te passen: het zijn voorbeelden van e-mails die de meeste ondernemers regelmatig in hun mailbox ontvangen. In tegenstelling tot vroeger, zijn deze berichten steeds moeilijker van echt te onderscheiden.

Hoe herken je phishing?

Vraagt jouw bank jou via een e-mailbericht in actie te komen? Bijvoorbeeld om je bedrijfsgegevens aan te passen of de kosten van een vervangende bankpas over te maken? Dan is de kans groot dat de afzender niet jouw bank is: banken versturen dergelijke berichten nooit via de e-mail. Maar ook wanneer een bedrijf je via de mail vraagt gegevens te delen moet je alert zijn. Vraagt de afzender je op een link te klikken, dan is het vaak foute boel. Tip: vaak kun je de foute link zelf herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met je cursor overheen (zonder te klikken!). In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres in je browser. Vaak is direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met jouw bank of de zogenaamde afzender. Kortom: het is een phishing-aanval.

Phishing voorkomen

Hier geven we negen tips om te voorkomen dat jouw bedrijf getroffen wordt.

  1. Controleer altijd de afzender: is dit een bekend e-mailadres?
  2. Betaal nooit facturen zonder (liefst dubbele) controle.
  3. Klik nooit zomaar op links in een e-mail.
  4. Fraudeurs gebruiken vaak namen die lijken op echte bedrijven. Ga na of dit klopt.
  5. Licht je personeel in en zorg dat zij alert zijn op deze manier van frauderen.
  6. Lees berichten goed en kritisch, óók de kleine lettertjes. Let ook op spelfouten.
  7. Laat je in geen geval onder (tijds)druk zetten door smoesjes. Staat er dat je alleen vandaag nog kunt betalen? Dan is dat een extra reden om de afzender niet te vertrouwen.
  8. Controleer of de afzender van een verdachte mail staat vermeld bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Bekijk hier de laatste waarschuwingen.
  9. Ontvang je een verdachte mail of een scan van een fax? Neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude. Zij kunnen nagaan of er meldingen over het desbetreffende bedrijf bekend zijn.

Phishing is een vorm van cybercrime waar we niet langer omheen kunnen. Dit is echter niet de enige wijze waarop criminelen proberen toe te slaan. Wil je meer weten over Cybercrime? Hier leggen we je o.a. uit welke vormen van cybercrime er zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen.

Categoriën: Zakelijk , Tips

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?