Print

Aangifte doen over coronajaar 2020, let op!

Aangifte doen over coronajaar 2020, let op!

Doe je aangifte voor de inkomstenbelasting en hield je als gevolg van corona in 2020 een ‘hypotheekpauze’ of ontving je overheidssteun? Dan moet je daar rekening mee houden bij het correct invullen van de aangifte.

Hypotheekpauze

Veel Nederlanders met een hypotheek maakten in 2020 gebruik van de mogelijkheid om een betaalpauze te houden. Dat heeft invloed op het aftrekken van de hypotheekrente. Het ligt aan de constructie die jouw geldverstrekker in jouw geval hanteert of er toch rente kan worden afgetrokken in belastingjaar 2020, of dat de aftrek doorschuift naar een later jaar. Het beste is om contact op te nemen met je hypotheekadviseur om te vragen wat in jouw situatie geldt. Zie ook deze pagina van de belastingdienst voor alle details

TOFA

Ontving je als flexibele arbeidskracht in 2020 een TOFA-uitkering? Die telt mee voor het inkomen en er moet dus inkomstenbelasting over betaald worden. Als het goed is, staat deze uitkering bij de vooraf ingevulde gegevens in je aangifte. Check of je de uitkering daar terugvindt en of het bedrag klopt met het bedrag op het overzicht dat het UWV je stuurde.

Ondernemerssteun

Ben je zzp’er en ontving je een Tozo-uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), dan is dat inkomen dat je moet opgeven. De uitkering is dus geen onderdeel van je omzet. Als het goed is, staat deze uitkering bij de vooraf ingevulde gegevens in de aangifte. Controleer of het bedrag klopt met het bedrag op het overzicht dat de gemeente je stuurde. Ontving je een Tozo-uitkering en heb je een partner? Dan krijgt die mogelijk een hogere belastingaanslag over 2020.

Urencriterium

Voor zzp’ers geldt in het coronajaar 2020 een versoepeling van het urencriterium, waardoor je toch in aanmerking kunt komen voor aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Lees hier meer over de voorwaarden

Categoriën: Particulier , Zakelijk , Belasting
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading