Recht op toeslagen of ondersteuning bij een kind?

Check of jij financiële steun krijgt

 Print

Heb je een kind, dan heb je recht op een aantal toeslagen via de Belastingdienst. In bepaalde gevallen kun je ook financiële ondersteuning krijgen vanuit de gemeente. Wel verschilt deze ondersteuning per gemeente.

Kinderbijslag

De kinderbijslag is de meest bekende toeslag. Alle ouders met kinderen ontvangen ieder kwartaal een bepaald bedrag, afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt. De hoogte van de toeslag is niet afhankelijk van het inkomen.

Kinderbijslag is een sociale verzekering en bedoeld om jou als ouder te ondersteunen bij het onderhouden van je kind(eren). Zodra jouw kind is aangegeven bij de gemeente, geeft deze de gegevens van je kind door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Binnen een aantal weken ontvang je van hen een aanvraagformulier om kinderbijslag aan te vragen. Bij een tweede of volgende kind past het SVB automatisch het door jou te ontvangen bedrag aan.

Kindgebonden budget (kindertoeslag)

Het kindgebonden budget (voorheen kindertoeslag) is een toeslag die wél afhankelijk is van je inkomen. Dit bedrag stijgt wanneer je meer kinderen hebt. Over het algemeen hoef je een kindgebonden budget niet zelf aan te vragen. Je ontvangt dit automatisch wanneer je voldoet aan de voorwaarden. Is er te weinig informatie van je bekend, dan kun je zelf een aanvraag doen.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag is een toeslag die bestemd is voor een specifiek doel. Hiermee kan een deel van de kosten voor kinderopvang worden vergoed. De hoogte van het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van je inkomen en het aantal opvanguren en je ontvangt hem wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Als je denkt dat je recht hebt op kinderopvang toeslag, moet je deze zelf - eenmalig - aanvragen. Daarna ontvang je de toeslag automatisch. Het is heel belangrijk om je gegevens regelmatig te controleren en ze aan te passen wanneer je (inkomens)situatie verandert.

Belastingaftrek

Onder bepaalde voorwaarden kun je de kosten voor de levensonderhoud van je kinderen ook voor een deel via een belastingaftrek terug ontvangen. Zo kun je recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een forse aftrekpost die kan oplopen tot € 2.815.

In sommige gevallen kun je van je gemeente een financiële ondersteuning ontvangen voor de kosten die je maakt voor je kind. Bijvoorbeeld voor school, zwemles, taalachterstand, sport, kinderopvang, bibliotheek of ziekte van je kind. Of je deze ondersteuning krijgt, verschilt per gemeente.

Voor vragen over belastingtoeslagen of belastingaftrek wanneer je kinderen hebt, kun je terecht bij de belastingdienst. Voor vragen over een eventuele financiële ondersteuning van je gemeente, kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente. Deze ondersteuning is namelijk niet in iedere gemeente hetzelfde vastgesteld. Heb je een andere financiële vraag en weet je niet waar je hiermee terecht kunt? Stel hem dan eens vrijblijvend aan een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Dat kan hieronder.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Kinderen krijgen

Bekijk alle onderwerpen

Samen een kind krijgen

Wat komt daarbij kijken?

  • Juridische zaken
  • Financiële zaken

Deel deze
pagina