“Wij dachten echt dat we overal aan hadden gedacht”

Dan blijkt ineens weer de toegevoegde waarde van je adviseur

 Print

Martine (30) en Bas (32) wonen samen en verwachten over vier maanden hun eerste kindje. “Vier jaar geleden kochten we een woning en lieten we via een samenlevingscontract al vastleggen dat als er iets met één van ons twee gebeurt, de bezittingen naar de ander gaan”, vertelt Martine. “Nu ons kindje straks komt, hebben we de verdeling van ons vermogen ook laten vastleggen in een testament, net als het voogdijschap. Eigenlijk vonden we dus dat we de zaken al heel goed op orde hadden. We wilden alleen nog even een advies over onze hypotheek, om er zeker van te zijn dat we de lasten kunnen blijven dragen als we straks beiden een dag minder gaan werken.”

Martine en Bas maakten een afspraak met Karel (54), hun financieel adviseur. Bas: “We kennen Karel al jaren. Hij is de financieel adviseur van mijn ouders en voorzag ons tussendoor al van advies toen we eraan dachten om te gaan samenwonen. Hij kent onze persoonlijke situatie dus erg goed.”

Kunnen we de lasten nog wel dragen?

Omdat het besteedbare inkomen na de komst van hun kindje lager is, toetste Karel het nieuwe inkomen aan de hypotheeklasten. Gelukkig bleek dat Martine en Bas deze lasten nog gemakkelijk konden dragen. Wel legde Karel uit dat ze door minder te gaan werken ook minder pensioen opbouwen. Hij gaf hen als tip mee om hiervoor een pensioenverzekering af te sluiten. Maar toen waren ze er nog niet. Bas: “Wat bleek… als je een kind krijgt zijn er nog veel meer financiële zaken waar je rekening mee moet houden!”

Je moet met veel zaken rekening houden

Karel: “Een klant denkt bij gezinsuitbreiding vaak niet meteen aan de gevolgen voor hun verzekeringen. Als adviseur kun je dan je toegevoegde waarde laten zien door te bespreken waar aanpassingen nodig zijn. En vooral waarom. Ik wees ze op het uitbreiden van hun aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering, omdat met de komst van hun kindje een gezinsdekking nodig is.”

Soms is je kind gratis meeverzekerd, maar geef dit wel aan!

Ook gaf Karel aan dat het kindje van Martine en Bas voor verschillende verzekeringen gratis is meeverzekerd, maar dat ze hun kindje dan wel bij de verzekeraar moeten registreren. Tevens besprak hij het openen van een spaar/studierekening. “Als je van het begin af aan een klein bedrag spaart voor je kind, heb je na een jaar of twintig een aanzienlijk bedrag bij elkaar. Een bedrag dat je op dat moment vaak niet ineens kunt ophoesten.”

Belangrijke tip

Wat Martine en Bas vooral heel prettig vonden, was de tip die ze kregen over het verhogen van hun overlijdensrisicoverzekering. Karel: “Wanneer je een kind hebt en er valt een ouder weg, komt niet alleen dat ene inkomen te vervallen. De overgebleven partner gaat vaak minder werken om de zorg van het kind op zich te nemen. Ook van deze ouder dalen de inkomsten dus.” Met een overlijdensrisicoverzekering komt er een vastgesteld bedrag vrij als één van de twee partners komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen en toch rondkomen van een kleiner inkomen doordat hij minder gaat werken.

Bas: “Na het krijgen van zoveel tips en details over de gevolgen, weten we weer hoe fijn het is om zo’n goede adviseur te hebben.”

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Kinderen krijgen

Bekijk alle onderwerpen

5 financiële checks bij het krijgen van een kind

  •  Kraamzorg in je zorgverzekering?
  •  Uitkering tijdens zwangerschapsverlof geregeld?
  •  Pensioenopbouw geregeld bij minder werken?
  •  Gezinsuitbreiding doorgegeven aan verzekeraars?
  •  Levensverzekering geregeld?

Deel deze
pagina

0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?