Hoe kan ik besparen met een kind?

Mogelijkheden om goedkoper uit te zijn

 Print

Stel een begroting op. Bij gezinnen geldt vaak dat er meerdere bronnen van inkomsten zijn en dat verschillende personen bepalen waar geld aan wordt uitgegeven. Het bijhouden hiervan vergt dus wat meer inspanning, maar kan de financiële situatie van je huishouden sterk verbeteren.

Hoe pak je het aan?

  • budgetteer per maand
  • inventariseer alle inkomsten, dus ook de kinderbijslag en toeslagen
  • houd met het hele gezin alle kosten bij: kijk naar wat er vast uitgaat (rekeningen, abonnementen, schulden), maar bewaar ook alle aankoopbonnetjes en schrijf lunchgeld op
  • bespreek regelmatig als gezin hoe je kunt bezuinigen: ieder voor zich en als gezin

Ga in huis zuinig om met het verbruik van water, elektriciteit en gas. Maak bijvoorbeeld afspraken binnen het gezin over hoe lang je doucht en of je die ene trui echt niet nog een keer kunt dragen. Gebruik spaarlampen en laat lampen niet onnodig branden. Zorg er ook voor dat je de apparatuur niet op stand-by laat staan. Opladers na gebruik uit het stopcontact.

Leg je kind op jonge leeftijd al uit dat het niet zomaar alles kan krijgen wat het wil hebben. Leer hem of haar ook wat de waarde is van geld. Dit kun je doen door je kind al snel te leren wat sparen is of door het te laten helpen bij klusjes om geld te verdienen. Ook kun je je kind betrekken bij besparingen. Zo leer je je kind al op jonge leeftijd hoe om te gaan met geld.

Een overvloed aan boodschappen in huis halen is helemaal niet nodig. Kijk eens goed naar wat je nodig hebt, let op de aanbiedingen, shop met een boodschappenlijstje of haal je boodschappen per dag. Ook zijn huismerken vaak net zo goed als de duurdere A-merken. En heb je een baby, kook dan zelf het eten en pureer dit. Goedkoper dan de dure babyvoedingen in een potje en nog smaakvoller ook.

Ook op kleding valt te besparen: er zijn erg leuke tweede hands winkels met mooie kleding die niet of nauwelijks zijn gedragen. Of ga voor je kind naar een outlet. Ze hebben daar vaak hippe kleding voor een lagere prijs.

Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, omdat je daarmee voorkomt dat je ineens een groot bedrag moet uitgeven bij schade. En zeker wanneer je kinderen hebt, loop je nog meer risico op schade. Wel is het verstandig om te kijken naar waar je nu eigenlijk voor bent verzekerd. Verzekeringen zijn namelijk vaak een grote kostenpost.

Besparen kan door te kijken naar waar je de laagste premie betaalt, maar let er dan wel goed op dat je de keuze voor een verzekering niet alleen bepaalt op basis van de prijs. Kijk ook goed of de verzekering ook bij jou past. Ook kun je een verzekeringspakket afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij omdat je dan een pakketkorting ontvangt, maar dit betekent wel dat je dan alleen maar de keuze hebt uit de verzekeringen van die ene verzekeringsmaatschappij. Je kunt er ook voor kiezen om een pakket aan verzekeringen af te sluiten via een financieel adviseur. Deze kan voor jouw verzekeringen vaak goedkopere oplossingen vinden. En omdat je financieel adviseur jouw situatie en de verzekeringen kent, weet deze precies welke verzekeringen wel en niet bij jou passen. Daarnaast voorkomt de adviseur dat je dubbel verzekerd bent. Dit alles kan je een hoop onnodige premiekosten besparen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Kinderen krijgen

Bekijk alle onderwerpen

5 financiële checks bij het krijgen van een kind

  •  Kraamzorg in je zorgverzekering?
  •  Uitkering tijdens zwangerschapsverlof geregeld?
  •  Pensioenopbouw geregeld bij minder werken?
  •  Gezinsuitbreiding doorgegeven aan verzekeraars?
  •  Levensverzekering geregeld?

Deel deze
pagina