Een huis kopen

en zorgeloos wonen

We wilden een andere woning kopen en maximaal blijven leven

Het verhaal van Falco en Jeanine

 Print

“We zaten er al langer over te denken,” vertelt Jeanine (39). “Ons huis was prima, maar niet ons droomhuis.” Haar man Falco (42) vult haar aan: “Maar we hadden zoveel twijfels over het kopen van een andere woning. We hebben twee kinderen, van 13 en 7 jaar, en zaten niet te wachten op hoge woonlasten of misschien wel een dubbele hypotheek.”

Jeanine en Falco besloten om gewoon eens advies in te winnen bij Bert (53), hun financieel adviseur. “Bert vond het verstandig dat we ons eerst goed wilden oriënteren,” vertelt Jeanine. “Volgens hem komen veel klanten pas langs als ze al een woning hebben gevonden en vragen vervolgens wat financieel mogelijk is.”
Falco: “Maar dat past niet bij ons. We houden niet van het nemen van risico’s.” Jeanine vult hem aan: “We hebben het nu gewoon goed voor elkaar; allebei een goeie baan, we kunnen leuke dingen doen met ons gezin. We gaven dan ook duidelijk aan dat het niet ons doel was om maximaal te lenen, maar om maximaal te kunnen blijven leven.”

“Bert begon met het advies dat het verstandig is om onze eigen woning in eerste instantie in de verkoop te zetten en om te kijken hoe de markt zou reageren op ons huis,” zegt Falco. Volgens Bert reageren potentiële kopers met name in de eerste weken van de verkoop. Blijft het na een aantal weken stil, dan is er meestal iets aan de hand met de woning. Dat kan bijvoorbeeld liggen aan de vraagprijs, de ligging, de gedateerde inrichting of om andere redenen. Soms kan een lichte opfrisbeurt van de woning al verschil maken. Grappig om dat te horen van een financieel adviseur. Bert dacht echt met ons mee en beperkte zich niet alleen tot het hypotheekadvies.”
Jeanine: “Dat klopt. Bert wees ons bijvoorbeeld ook op onze zoon die nu op de middelbare school zit en over een aantal jaar misschien zou willen studeren. En als hij gaat studeren, zit onze dochter inmiddels op de middelbare school. Dure jaren dus, waar je nu al wel rekening mee moet houden.”

“Er zaten dure jaren aan te komen, daar moesten we nu al rekening mee houden”

Jeanine: “Bert bracht ons financiële plaatje in kaart en bekeek samen met ons de mogelijkheden.” Falco vult haar aan: “Gelukkig zat in ons oude huis, dat we 15 jaar geleden kochten, een overwaarde. Ook hadden we een degelijke hypotheekconstructie, die bestond uit 2/3 spaarhypotheek en 1/3 aflossingsvrij. Bert gaf aan dat het verstandig was om onze huidige spaarhypotheek te behouden. Aangezien we al 15 jaar hadden gespaard in onze polis, zou deze over nog eens 15 jaar al een groot deel van onze hypotheek aflossen. Daardoor zijn de lasten vanaf dat moment ook fors lager. Hij stipte vervolgens aan dat wij het bestaande aflossingsvrije deel ook zouden mogen voortzetten met behoud van de renteaftrek. Wel gold dat voor alles wat wij meer wilden financieren, de hypotheekvorm beperkt zou blijven tot een annuïteiten- of lineaire hypotheek, om de hypotheekrente te mogen aftrekken.”

Jeanine: “We hebben ook gesproken over de rentevast periode. Deze zou nog drie jaar lopen op een rentepercentage van 5,3%. Bij het verkopen van ons huis, mochten we deze boetevrij omzetten. In dit geval was de actuele rente bijna een procent lager voor een langere periode, dus die keuze was snel gemaakt. Dit geeft tenslotte zekerheid en dat is erg prettig voor ons.”

Jeanine: “Berts advies heeft ons goed laten zien wat mogelijk is. Snel daarna besloten we dan ook om ons huis te koop te zetten.” Falco: “En toen ging het snel! Ons huis hadden we namelijk na vier maanden verkocht. Gelukkig hadden we in het verkoopcontract nog wel een paar maanden extra overdrachtstijd opgenomen, zodat we niet halsoverkop op zoek hoefden naar een andere woning.”
“En inmiddels wonen we in een woning die perfect aansluit bij onze wensen,” zegt een tevreden Jeanine. “En dankzij het advies van Bert sluit onze hypotheek ook goed bij die wensen aan. We hebben gekozen voor zekerheid en weten voor de komende jaren exact wat we maandelijks kwijt zijn. Maar het belangrijkste is dat we gewoon maximaal kunnen blijven leven.”


Denk je er ook over na om een andere woning te kopen?
Naast inkomensgegevens en dergelijke vraagt de hypotheekadviseur je specifiek naar:

• Wat je huidige hypotheekvorm(en) is/zijn?
• Wie de huidige geldverstrekker is?
• Wat je hypotheekschuld / restschuld is?
• Welk rentepercentage je nu betaalt?
• Hoe lang de rentevast periode nog is?
• Wat de minimale verkoopwaarde van je huidige woning is?

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

De stappen naar de aankoop van een woning

Aandachtspunten en tips

Deel deze
pagina