Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Welke verzekeringen sluit je af bij het kopen van een huis?

Verzekeringen eigen huis

Niet alle verzekeringen zijn verplicht!

Afsluiten verzekeringen voor eigen huis

 Print

Als huiseigenaar loop je risico’s. Risico op schade in of aan je woning of op schade die jouw eigendom toebrengt aan anderen. Maar het kan ook zijn dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt en je de hypotheek niet meer kunt betalen. Of er ontstaat een conflict rondom je woning. Je kunt je voor veel risico’s verzekeren. Maar wil je dat ook? En is dat altijd nodig? Denk goed na waarvoor jij je wilt verzekeren.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij, je huisgenoten, je huisdieren en je eigendom bij derden aanrichten. Voor je woning geldt bijvoorbeeld dat een dakpan van jouw huis tijdens een storm op de auto van je buren kan vallen. Of een boom in je tuin valt in de tuin van de buren. Voor deze schade kun jij aansprakelijk worden gesteld. En zeker wanneer er sprake is van letsel, kunnen schadeclaims hoog oplopen.

Je kunt arbeidsongeschikt raken. Afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent , kun je dan geen arbeid meer verrichten. Dit betekent een terugval in je inkomen of zelfs helemaal geen inkomen meer. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf hebt en je functie niet meer kunt uitoefenen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je je inkomen verzekeren, zodat je je hypotheek kunt blijven betalen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kennen verschillende voorwaarden die bepalen of en wat je vergoed krijgt.

De schade aan je inboedel kan door inbraak, brand of lekkage flink oplopen. Een inboedelverzekering dekt de materiële schade die aan je inboedel is ontstaan door brand, brandblussing, ontploffing, blikseminslag, storm, inbraak, diefstal, neerslag of vorst.

Bij de inboedelverzekering gelden vaak beperkingen voor bijzondere bezittingen en de dekking buitenshuis. Ook zijn er grote verschillen in de hoogte van de premie.

Een opstalverzekering verzekert je woning tegen schade door brand, storm en inbraak. De verzekering moet ingaan op de dag dat je woning wordt opgeleverd en wordt dan ook verplicht gesteld door je hypotheekverstrekker.

Koop je samen met een partner een woning, dan is je hypotheek vaak vastgesteld op twee inkomens. Als een van jullie komt te overlijden valt een inkomen weg, maar de woonlasten blijven wel gelijk. En als je kinderen hebt is het maar de vraag of je evenveel wilt of kunt blijven werken. De overlijdensrisicoverzekering dekt dit risico en keert bij overlijden een vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen. Sommige geldverstrekkers stellen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zelfs verplicht.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf welk bedrag je per partner wilt verzekeren. Hierbij kan het gaan om een vast bedrag. Maar het is ook mogelijk om het verzekerde bedrag tijdens de looptijd te laten afnemen, omdat je al een deel van de lening hebt afgelost (of gespaard voor aflossing). Deze verzekering sluit je dan af samen met een hypotheek waarop wordt afgelost, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verzekerde bedrag loopt dan in lijn met de restschuld.

Wanneer je in een juridisch conflict rondom je woning terecht komt, krijg je via je rechtsbijstandverzekering hulp bij juridische procedures. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je aannemer, maar ook aan geschillen bij het kopen van een nieuwe woning. Of met je buren.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Verzekeringen eigen huis

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Bereid je voor op je hypotheekgesprek

huis kopen bewonen

Advies die aansluit op jouw wensen

Deel deze
pagina