Een huis kopen

en zorgeloos wonen

7 tips als je een huis wilt kopen

Huis kopen tips, erg handig

Wat kun je vooraf, tijdens en na de aankoop doen?

Bekijk de Huis kopen tips

 Print

Bij het kopen van een eigen huis komt heel veel kijken. Wij zetten 7 overzichtelijke tips op een rij, zodat je goed voorbereid bent:

Maak voor jezelf inzichtelijk wat je op dit moment aan vaste (maandelijkse) lasten hebt. Neem daarin ook mee wat je wilt sparen voor onverwachte uitgaven of een vakantie. Wat is het bedrag dat je dan maandelijks overhoudt en wat je dus kunt (en wilt!) betalen aan een eigen woning? Houd hierbij ook rekening met de extra lasten die bij een eigen woning horen. Ook deze moet je kunnen betalen. Denk hierbij aan kosten als:

 • Onroerendezaakbelasting (ozb)
 • Afvalstoffenheffing
 • Rioolheffing
 • Waterschapslasten
 • Opstalverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Onderhoud woning

Een financieel adviseur kan het financiële plaatje van jouw persoonlijke situatie in kaart brengen. Bereid je goed voor op een hypotheekgesprek, zodat je weet wat de hypotheekadviseur aan jou hoort te vragen en welke informatie er van jou wordt verwacht.

Zorg ook dat je vooraf bepaalt wat je van een adviseur verwacht en wie dat het beste kan bieden. Advies kost immers geld. Het is dan ook verstandig om goed te bepalen van wie je een financieel advies wilt ontvangen. Houd hier ook rekening mee wanneer je een gesprek met bijvoorbeeld meerdere hypotheekverstrekkers wilt aangaan. In dat geval is het financieel aantrekkelijker om niet bij een hypotheekverstrekker advies te vragen, maar via een onafhankelijk financieel adviseur. Deze kan jou in één keer laten zien bij welke verschillende hypotheekverstrekkers je terecht kunt en wat de mogelijkheden zijn. Ook heeft hij geen enkel belang in jouw keuze voor een hypotheekverstrekker, omdat hij onafhankelijk adviseert.

Bepaal voor je een hypotheekgesprek aan gaat eerst goed voor jezelf wat je wilt. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om risico’s te lopen? Of hou je juist van zekerheid? Bepaal wat je, naast het kopen van een woning, nog meer belangrijk vindt. Wil je kunnen blijven reizen, regelmatig uitstapjes maken of wil je maandelijks een vast bedrag sparen? Kijk ook naar andere (vaste) kosten die je hebt, zoals een (dure) hobby, alimentatie, kinderopvang, medicijnen en verzekeringen. Zet voor jezelf op een rijtje wat het bedrag is dat je kunt en wilt besteden aan een woning, maar bedenk ook wat jouw leven aangenaam maakt en wat je plannen voor later zijn. Zo weet je voor je advies ontvangt al wat je zelf belangrijk vindt en kun je veel gerichter vragen stellen.

In de Checklist hypotheekgesprek lees je welke vragen belangrijk zijn voor een goed hypotheekadvies. Zo ga je goed voorbereid een gesprek in

Je kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dit ben je uiteraard niet verplicht. Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken naar een woning en kan helpen bij het onderhandelen over de prijs wanneer je besluit de woning te kopen. Ook kun je je aankoopmakelaar meenemen bij de oplevering. Hij of zij controleert dan samen met jou of de woning conform afspraak is opgeleverd. Klopt er iets niet, dan gaat je aankoopmakelaar hier achteraan. Houd er wel rekening mee dat je een aankoopmakelaar betaalt voor zijn diensten. Dat kan een vast bedrag zijn of een bepaald percentage van de aankoopsom.

Tip: Of je nu een eigen makelaar hebt of niet, let er als je een huis koopt altijd op dat je geen onnodige kosten maakt als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt. Neem daarvoor bij het vastleggen van de afspraken ontbindende voorwaarden mee, bijvoorbeeld door het opnemen van de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’.

Je kunt ervoor kiezen een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Een inspecteur doorloopt de hele woning om de bouwkundige staat vast te stellen en de eventuele bouwkundige gebreken te rapporteren in een bouwkundig rapport. Hij kijkt ook goed naar bijvoorbeeld de dakgoten, kruipruimte en schoorsteen. Met een bouwtechnische keuring weet je of er verborgen gebreken aan de woning zijn en kom je later niet voor verrassingen te staan. Een bouwkundig rapport kan je ook helpen bij het bepalen van de waarde van de woning, zodat je beter kunt onderhandelen over de prijs. Soms loopt een keuring tegelijk met het uitbrengen van het bod. Let er dan op dat je bij het onderhandelen als ontbindende voorwaarde de uitslag van de bouwtechnische keuring meeneemt.

De prijzen voor bouwtechnische keuringen zijn verschillend. Er kan een vast bedrag worden gevraagd, maar ook een bedrag dat afhankelijk is van de vraagprijs of de oppervlakte van de woning.

Houd nu al rekening met toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het hypotheekbedrag dat je werkelijk nodig hebt, de notaris een hoger bedrag te laten inschrijven in het hypotheekregister. Mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. Daarmee bespaar je dus onnodig hoge kosten.

In het jaar dat je een woning koopt, mag je een aantal financieringskosten eenmalig aftrekken. Het gaat hierbij om kosten die te maken hebben met het afsluiten van je hypotheek:

 • advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur
 • bereidstellingsprovisie (dat geld betaal je aan de bank of een verzekeraar om de aangeboden rente in de offerte te verlengen)
 • notariskosten voor de hypotheekakte
 • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
 • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
 • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
 • boeterente
 • bouwrente die je betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
 • kosten voor je nieuwbouwdepot of verbouwingslening of verbouwingsdepot

Kosten die je niet kunt aftrekken als je een huis koopt of verbouwt, zijn:

 • bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning, bijvoorbeeld makelaarsprovisie
 • overdrachtsbelasting en omzetbelasting
 • notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
 • kosten van onderhoud en verbouwing
 • aflossing van de eigenwoningschuld
 • rente en kosten van een lening die door de bijleenregeling geen eigenwoningschuld is
 • rente van leningen die je bent aangegaan om aftrekbare rente over, en kosten van leningen te betalen
  Bijvoorbeeld een lening om boeterente of bouwrente te betalen. Rente over een lening die je vóór 1 januari 2001 bent aangegaan om aftrekbare oversluitkosten of bouwrente te betalen, mag je wel aftrekken.
 • kosten van een bankgarantie voor het betalen van een waarborgsom

Bron: Belastingdienst

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

De stappen naar de aankoop van een woning

Aandachtspunten en tips

Bereid je voor op je hypotheekgesprek

Advies die aansluit op jouw wensen

Noodzakelijke en persoonlijke verzekeringen

super huis kopen

Welke zijn verplicht en welke zijn eigen keuze?

Deel deze
pagina