Een huis kopen
en zorgeloos wonen
Een woning kopen: wat kom je allemaal tegen? Waar moet je aan denken? Het Finfin van Adfiz stappenplan helpt, zodat je niets vergeet!
Is een huis kopen voor jou wel de beste keuze? Misschien past huren veel beter bij jouw persoonlijke situatie. We hebben de voor- en nadelen hier voor je op een rij gezet. Weeg de voor- en nadelen van het kopen en huren van een woning af en bepaal wat het beste bij jou past.
Hoeveel kan je maximaal lenen zodat je prettig kan leven? Kijk niet alleen naar wat je kan lenen, maar ook naar wat je elke maand zelf kunt missen. Wil je blijven reizen, regelmatig uitstapjes maken of wil je maandelijks een vast bedrag sparen? Kijk ook naar andere (vaste) kosten die je hebt, zoals hobby’s, alimentatie, kinderopvang, medicijnen en verzekeringen. Er zijn diverse online tools waar je kunt uitrekenen hoeveel je (ongeveer) kunt lenen. Bepaal vervolgens zelf of je zo voldoende overhoudt om prettig van te kunnen blijven leven. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken bij een hypotheekverstrekker of bij je financieel adviseur zodat je weet hoeveel je kunt lenen.
Als je weet hoe je je woning wilt en kunt financieren, kun je gericht op zoek gaan naar een woning. Er zijn diverse websites waarop je kunt vinden welke woningen er momenteel te koop staan. Vergelijk de prijzen van de huizen die voldoen aan jouw wensen.
Zodra je een geschikte woning hebt gevonden volgt de bezichtiging. Rijd eerst door de wijk en kijk of je je hier thuis voelt. Is deze druk of juist rustig? Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Wat voor mensen wonen er?
En dan het huis zelf: bekijk alle kamers en ruimtes in de woning. Luister goed of je geluiden van buiten hoort en bepaal wat je hiervan vindt. Let ook op de indeling van de woning. Voldoet deze aan jouw eisen en is deze eventueel aan te passen? Kijk ook naar het onderhoud van de woning. Hoe is de afwerking, zijn er voldoende groepen voor de elektriciteit? Zijn er vochtplekken of scheuren? Vraag naar de oorzaak. En hoe zit het met de inbouwapparatuur die bij de keuken hoort. Werkt alles?
Let ook op de zaken rondom het huis: wat is de stand van de zon? Heb je privacy? Kijk ook nu weer naar het onderhoud: hoe ziet het dak eruit, staat het huis netjes in de verf? Bestaat er een recht van overpad?
Je kunt een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een inspecteur doorloopt de woning om de bouwkundige staat vast te stellen en de eventuele gebreken te rapporteren in een bouwkundig rapport. Hij kijkt bijvoorbeeld ook naar dakgoten, kruipruimte en schoorsteen. Een bouwkundig rapport kan helpen bij het bepalen van de waarde van de woning zodat je beter kunt onderhandelen over de prijs. Soms loopt een keuring tegelijk met het uitbrengen van het bod. Let er dan op dat je bij het onderhandelen als ontbindende voorwaarde de uitslag van de bouwtechnische keuring meeneemt.
Voor je gaat onderhandelen wil je weten of de vraagprijs van de woning ook reëel is. Via het kadaster kun je berekenen wat een woning waard is. Ook kun je hier informatie opvragen over de prijs van de woning (of van woningen in hetzelfde postcodegebied) die in de afgelopen vijf jaar zijn verkocht.
Het kopen van een eigen woning gaat meestal via een hypotheek. Soms zijn ook andere financieringsvormen mogelijk. Houd in ieder geval altijd rekening met wat er bij jouw wensen en behoeften past. Ben je zelfstandig ondernemer? Er worden dan bepaalde voorwaarden gesteld voordat je een hypotheek kunt afsluiten.
Een financieel adviseur kan jouw persoonlijke situatie in kaart brengen. Bereid je goed voor op een hypotheekgesprek. Zorg ook dat je voor jezelf bepaalt naar welke adviseur je gaat voor een adviesgesprek. Advies - en dus ook een hypotheekgesprek - kost immers geld. Het is dan ook verstandig om goed te bepalen van wie je een financieel advies wilt ontvangen.
Ken je rechten en plichten zodra je een bod uitbrengt op een woning. Zo heb je als particulier bij het kopen van een woning voor eigen gebruik nog drie dagen wettelijk bedenktijd na het accepteren van een bod.
Na het accepteren van een bod wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Leg hierin ook ontbindende voorwaarden vast: bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als blijkt dat er iets bijzonders uit de bouwtechnische keuring naar voren komt.
Bij het kopen van een woning maak je verschillende afspraken: over de oplevering, de aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken. Deze laat je door een notaris vastleggen in een koopcontract. Lees dit contract van tevoren goed door en controleer of alle afspraken en voorwaarden zijn vastgelegd.
Daarnaast verzorgt de notaris je hypotheekakte. Een hypotheekakte is het officiële contract dat hoort bij een hypothecaire lening waarin wordt vastgelegd dat jij je woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker in ruil voor het verkrijgen van een geldlening. Hiermee krijgt de geldverstrekker het recht om je woning te verkopen als jij je afspraken niet kunt nakomen.
TIP:
Houd rekening met toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het hypotheekbedrag dat je werkelijk nodig hebt, de notaris een hoger bedrag te laten inschrijven in het hypotheekregister. Mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. Daarmee bespaar je dus kosten.
Bijna alle hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport zodat de waarde van je woning kan worden bepaald. Een taxateur verzorgt zo’n taxatierapport. Wil je verbouwen, laat dit dan weten aan de taxateur. Deze bepaalt dan de waarde van je woning na de verbouwing. Een taxatie kost circa € 400,-, maar is fiscaal aftrekbaar.
Nog voor je naar de notaris gaat voor het ondertekenen van het koopcontract, loop je nog een keer met de makelaar en/of de verkopende partij door de woning. Controleer het functioneren van de apparaten en de waterleiding, check of alles volgens afspraak is achtergebleven, controleer of er geen beschadigingen zijn ontstaan in de woning en noteer de meterstanden. Samen onderteken je een formulier. Mocht er achteraf toch een gebrek zijn waarvan je niet op de hoogte bent gebracht dan kun je de verkoper hier altijd nog juridisch op aanspreken.
Na de eindinspectie en oplevering ga je naar de notaris die alle stukken met je doorleest. En daar is dan het feestelijke moment: het tekenen van het contract! Trek de champagnefles maar open.
Als huiseigenaar loop je risico’s: schade aan de woning, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of er ontstaat een conflict rondom je woning. Je kunt je voor veel risico’s verzekeren. Maar niet alles is nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je je opstal hebt verzekerd voor je je woning koopt. Dit geldt voor de meeste hypotheken ook als voorwaarde, maar daarnaast wil je ook niet zelf het risico lopen dat je huis bijvoorbeeld afbrandt, terwijl je de verzekering nog niet hebt geregeld. Bepaal voor jezelf welke risico’s je nog meer loopt en voor welke je je wilt verzekeren.
Veel woonplezier!