Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Staat jouw huis onder water?

Lees wat je kunt doen als dit het geval is

 Print

Als je huis 'onder water' staat, betekent dit dat je hypotheeklening hoger is dan de waarde van je woning. Het wil niet altijd zeggen dat dit een probleem is. Dit hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Beantwoord de vragen lees wat je zou kunnen doen.

Je huis staat onder water….

Kun je de woonlasten betalen?
    • Probeer eerst je oude huis te verkopen voor je een andere woning koopt. Zo loop je minder risico. Verwacht je een restschuld bij de verkoop van je woning, bespreek dit dan vooraf met je hypotheekverstrekker. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je restschuld mee te financieren bij een nieuwe hypotheeklening.
      • Bij veel hypotheekverstrekkers kun je jaarlijks tot een bepaald percentage boetevrij aflossen. Loopt je rentevaste periode af, dan kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers sowieso boetevrij aflossen. Lees de voorwaarden goed door en kijk na wat voor jou de voor- en nadelen zijn van aflossen op je hypotheek. Lees meer over deze en andere financieringsvormen .
      • Is je woning minder waard dan de hypotheek die erop rust, maar wil je niet verhuizen en kun je de woonlasten dragen? Je kunt zonder problemen in je eigen woning blijven wonen. Je loopt wel een risico wanneer je de woonlasten niet langer kunt dragen. Bij gedwongen verkoop heb je dan een restschuld.
  • Als je je hypotheek niet meer kunt betalen, kan het zijn dat je je huis gedwongen moet verkopen. Een huis dat verkocht wordt onder het hypotheekbedrag, levert een restschuld op. Je bent dan verplicht om de resterende schuld af te betalen. Hiervoor moet je een betalingsregeling treffen met je hypotheekverstrekker. Het kan ook zijn dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. In dat geval oordeelt het Waarborgfonds of je geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop en of je er alles aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen. Zij zullen je de restschuld kwijtschelden.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
Restschuld hypotheek: Huis onder water

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Hoe kun je een woning financieren?

De financieringsvormen op een rij

eigen huis kopen

Wat te doen met eigen vermogen

Blijf je sparen of los je af?

Deel deze
pagina