Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Wat betekent de Nationale Hypotheek Garantie voor mij?

Wat levert NHG je op en wat zijn de voorwaarden?

 Print

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je de garantie dat je geen restschuld overhoudt als je je woning buiten jouw schuld om moet verkopen. Ook kan NHG je helpen om een moeilijke periode financieel te overbruggen. De banken geven je een rentekorting op je hypotheekrente omdat zij ook minder risico lopen.

Maar wat betekent dit nu precies voor jou en aan welke voorwaarden moet je voldoen om een hypotheek met NHG te krijgen?

Wat levert NHG jou op?

Door bijvoorbeeld werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat je een vermindering van inkomen hebt. Hierdoor is het mogelijk dat je niet meer aan de betalingsverplichting van je hypotheek kunt voldoen en dat je woning moet worden verkocht. Bij een hypotheek met NHG staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van je restschuld aan je hypotheekverstrekker. Is de verkoopopbrengst niet voldoende om je lening volledig af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds het verschil aan jouw hypotheekverstrekker. Een hypotheek met NHG geeft jouw hypotheekverstrekker dus extra zekerheid. 
Als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt, lijkt het soms noodzakelijk om je huis te verkopen, maar dat is niet altijd nodig. NHG kan ook helpen om een moeilijke periode financieel te overbruggen. Dit wordt de Woonlastenfaciliteit genoemd.
Doordat de hypotheekverstrekker zekerheid heeft als jij kiest voor een hypotheek met NHG, kan deze je een rentekorting geven. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar (2024), waardoor je jaarlijks dus minder rente hoeft te betalen.
Is je huis minder waard dan je hypotheek, dan houd je bij de verkoop ervan een restschuld over. Dat kan lastig zijn bij de aankoop van een andere woning, omdat je daardoor minder kunt lenen voor je nieuwe woning. Heb je een hypotheek met NHG, dan hoeft dit waarschijnlijk niet. Oordeelt het Waarborgfonds dat je geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of er alles aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen, dan zullen zij je de restschuld kwijtschelden.

Wat zijn de voorwaarden voor NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie. Deze provisie bedraagt in 2024 0,6% van je totale hypotheekbedrag.

De maximale koopsom bedraagt in 2024 €435.000. Omdat je tot maximaal 100%  (Loan-to-value) van de waarde van je woning mag lenen, moet je overige kosten met eigen geld betalen. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 461.100 (106% van de marktwaarde). Dit extra bedrag moet dan wel volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen.
Een hypotheek met NHG kun je afsluiten voor alle soorten woonhuizen, dus ook voor appartementen, woonwagens en woonwagenstandplaatsen. Wel moet het gaan om een woning dat je hoofdverblijf is. Het is dus niet mogelijk om een NHG te ontvangen bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Staat jouw huis onder water?

Lees wat je kunt doen als dit het geval is

Deel deze
pagina

2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?