Een huis kopen

en zorgeloos wonen

“Een hypotheek voor zzp’ers, bestaat dat?”

Veelgestelde vragen over een hypotheek voor zzp’ers

 Print

Zelfstandigen zonder personeel stellen regelmatig vragen over de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek. Waar moet je rekening mee houden bij een hypotheek voor zzp’ers?

De hoogte van je hypotheek hangt af van je inkomen. Bij een zzp’er heeft een hypotheekverstrekker hierover natuurlijk minder zekerheid, omdat je inkomen aan wisselingen onderhevig is. Daarom beoordeelt een hypotheekverstrekker de mogelijkheden voor een hypotheek voor zzp’ers door te kijken naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Daarnaast wordt gekeken naar de verwachtingen voor de komende jaren: is je onderneming bijvoorbeeld stevig genoeg?

Het kan zijn dat je over minder dan drie kalenderjaren je jaarcijfers kunt tonen. Bijvoorbeeld omdat je pas twee jaar als zzp’er werkt. Je hypotheekverstrekker maakt dan een schatting van je inkomen. Ook kijkt een hypotheekadviseur naar wat je inkomen in het verleden was en wat deze verwacht voor de toekomst. Ook kijkt deze hoe de keuze tot het zelfstandige bestaan is genomen. Heb je hier bewust voor gekozen of is het bijvoorbeeld een gevolg van een langdurige werkloosheid? Je ontvangt vervolgens een maatwerkberekening die op jouw situatie van toepassing is.

Als je als zzp’er een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, dan moest je voorheen verplicht 3 jaar zelfstandige zijn. Dit is nu echter aangepast: nu moet je minimaal 12 maanden zelfstandige zijn. Je kunt dan een Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen.

Naast de cijfers kijkt een hypotheekverstrekker ook naar de volgende zaken:

  • Wat is de verwachting in de branche waarin jij actief bent?
  • Heb je een goede prognose met voldoende opdrachten?
  • Kun je eventueel weer snel aan de slag in loondienst als dat nodig is?
  • Wat en hoe is je achtergrond?

Ben je nog niet drie jaar als zelfstandige aan het werk, dan kan een hypotheekverstrekker op basis van deze gegevens toch besluiten om voor jou een hypotheek af te sluiten.

Je kunt arbeidsongeschikt raken . Als zzp’er heb je dan geen recht op een uitkering. Daarvoor moet je andere maatregelen treffen, bijvoorbeeld door jezelf te verzekeren. Dit kan op verschillende manieren en tegen verschillende voorwaarden.

Als jij overlijdt, kan je je partner financieel in de problemen komen. Om dit te voorkomen, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die ervoor zorgt dat er een vastgesteld bedrag vrijkomt als jij (of de partner met wie je samenwoont) komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen of minder gaan werken.

Uiteraard komen er meer financiële risico’s kijken bij het zijn van zzp’er. Lees daarom meer over het verzekeren van deze risico’s .

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Noodzakelijke en persoonlijke verzekeringen

Welke zijn verplicht en welke zijn eigen keuze?

Deel deze
pagina