Een huis kopen
en zorgeloos wonen
Zelfstandigen zonder personeel stellen regelmatig vragen over de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek. Waar moet je rekening mee houden bij een hypotheek voor zzp’ers?
De hoogte van je hypotheek hangt af van je inkomen. Bij een zzp’er heeft een hypotheekverstrekker hierover natuurlijk minder zekerheid, omdat je inkomen aan wisselingen onderhevig is. Daarom beoordeelt een hypotheekverstrekker de mogelijkheden voor een hypotheek voor zzp’ers door te kijken naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Daarnaast wordt gekeken naar de verwachtingen voor de komende jaren: is je onderneming bijvoorbeeld stevig genoeg?
Het kan zijn dat je over minder dan drie kalenderjaren je jaarcijfers kunt tonen. Bijvoorbeeld omdat je pas twee jaar als zzp’er werkt. Je hypotheekverstrekker maakt dan een schatting van je inkomen. Ook kijkt een hypotheekadviseur naar wat je inkomen in het verleden was en wat deze verwacht voor de toekomst. Ook kijkt deze hoe de keuze tot het zelfstandige bestaan is genomen. Heb je hier bewust voor gekozen of is het bijvoorbeeld een gevolg van een langdurige werkloosheid? Je ontvangt vervolgens een maatwerkberekening die op jouw situatie van toepassing is.
Naast de cijfers kijkt een hypotheekverstrekker ook naar de volgende zaken:
Ben je nog niet drie jaar als zelfstandige aan het werk, dan kan een hypotheekverstrekker op basis van deze gegevens toch besluiten om voor jou een hypotheek af te sluiten.
Je kunt arbeidsongeschikt raken . Als zzp’er heb je dan geen recht op een uitkering. Daarvoor moet je andere maatregelen treffen, bijvoorbeeld door jezelf te verzekeren. Dit kan op verschillende manieren en tegen verschillende voorwaarden.
Uiteraard komen er meer financiële risico’s kijken bij het zijn van zzp’er. Lees daarom meer over het verzekeren van deze risico’s .