Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Hypotheek oversluiten: let op en regel alles goed

Hypotheek oversluiten en Hypotheek oversluiten

“Samen kijken we hoe we de schuld kunnen verlagen…”

Hypotheek oversluiten hypotheek oversluiten

 Print

Ruim vijf jaar geleden kozen Mia (58) en haar man Ton (59) voor het oversluiten van hun hypotheek: ze waren tevreden met de nieuwe voorwaarden, de acceptatie was akkoord en de nieuwe overeenkomst hoefde alleen nog maar te worden ondertekend bij de notaris. Ze besloten om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en deze te koppelen aan de hypotheek. Bij overlijden van één van hen zou de uitkering van deze verzekering een deel van de hypotheekschuld aflossen. Alles was geregeld. Dachten ze.

Financiële strop

“Helaas overleed Ton vier jaar later,” vertelt Harm Jan Muurling uit Joure (52), financieel adviseur. “Mia dacht dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over het kunnen betalen van haar hypotheek, daarvoor had ze immers een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.” Maar toen bleek dat er een fout was ontstaan rondom het afsluiten van deze verzekering. “Alle betrokken partijen hadden bij het passeren van de hypotheekdatum verzuimd om de overlijdensrisicoverzekering in te laten gaan,” legt Harm Jan uit. “Dit betekende een financiële strop voor Mia. Zij had nu geen recht op een uitkering en bleef dus achter met een hoge hypotheekschuld die ze nooit alleen kon aflossen.”

Mia besloot om de hulp in te roepen van een financieel adviseur en kwam via via bij Harm Jan terecht.

“Als financieel adviseur kon ik laten zien meer voor de klant te kunnen betekenen”

Harm Jan speelde direct open kaart met Mia. “Ik wilde haar graag helpen, maar gaf wel aan dat ik haar geen garantie tot succes kon geven. Ook legde ik uit dat ze wel moest betalen voor het ontvangen van mijn financiële hulp en advies . Dit begreep ze uiteraard, en ze gaf mij meteen toestemming om voor haar aan de gang te gaan.”

Bij wie ligt de fout?

Harm Jan bestudeerde de stukken en kwam al snel tot de conclusie dat de fout niet alleen bij Mia lag. “Er had een verwijtbaar handelen plaatsgevonden,” legt Harm Jan uit. “Dit betekent dat alle betrokken partijen verzuimd hadden om de datum van passeren van de hypotheekakte door te geven aan de verzekeringsmaatschappij.” Harm Jan diende een klacht in bij Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Hij onderbouwde zijn klacht door aan te geven dat alle betrokken partijen nalatig waren geweest en dus de schuld op zich moesten nemen. “Het kon niet zo zijn dat de schade alleen bij Mia lag,” geeft Harm Jan aan.

Mia werd in het gelijk gesteld

“De uitkering - het schadebedrag - werd door alle betrokken partijen gedeeld,” legt Harm Jan uit. “Ook Mia moest hiervan een deel voor haar rekening nemen, maar uiteindelijk werd haar hypotheekschuld verlaagd met een bedrag van € 120.000,-. Dankzij deze aflossing op haar hypotheek, kon ze haar maandelijkse hypotheeklasten gewoon zelf blijven betalen en kwam ze financieel niet in de problemen.” Harm Jan was erg tevreden over de uitkomst: “Maar het fijnste vond ik dat Mia aangaf het heel prettig te hebben gevonden dat ze te maken had met een financieel adviseur die verder dacht. Iemand die een persoonlijke benadering hanteerde en goed haar behoefte kon inventariseren. Dat een klant zo’n goed gevoel aan mijn manier van werken overhoudt, daar doe ik het voor.”

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

4 tips; geld besparen:

  • Vergelijk producten met elkaar
  • Bereid je goed voor op je gesprek

    eigen huis regelen

  • Onderhandel op de notariskosten
  • Vaste lasten

Deel deze

pagina