Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Hypotheek aflossen met eigen vermogen of sparen?

hypotheek aflossen sparen hypotheek aflossen vermogen

Waar moet je rekening mee houden?

hypotheek aflossen door middel van sparen

 Print

Als je een eigen vermogen hebt opgebouwd, kun je gewoon doorgaan met sparen. Maar je kunt er ook voor kiezen om alvast een deel van je hypotheek af te lossen. Waar moet je bij beide keuzes rekening mee houden?

De rente die je ontvangt op je spaarrekening is de laatste jaren niet zo hoog (hoewel er voor 2024 wel een stijging verwacht wordt) terwijl je voor je hypotheeklening over het algemeen (dit geldt niet voor iedereen) een hogere rente betaalt. Kortom: je kunt vaak geld besparen wanneer je je hypotheek voor een deel aflost. Wel is het daarbij belangrijk om te onthouden dat je het geld dat je aflost maar een keer kunt uitgeven. Mocht je het geld toch nodig hebben, dan kan dit niet meer teruggestort worden op je spaarrekening. Ook kun je door af te lossen in een andere risicoklasse terechtkomen, waardoor je rentepercentage mogelijk daalt.
Als je geld in je hypotheek stopt en zo al een deel van je lening aflost, betekent dit dus dat je lening (de schuld) kleiner wordt. Daardoor loop je bij een eventuele verkoop van je woning minder risico op restschuld.

Wanneer je vermogen zo hoog is dat je vermogensbelasting moet betalen (iedereen betaalt dit boven een bedrag van € 57.000 (2023 en 2024), voor fiscale partners geldt een bedrag van € 114.000 (2023 en 2024), dan levert het je een fiscaal voordeel op om dit vermogen in je hypotheek te stoppen. Je betaalt namelijk wel vermogensbelasting over spaargeld, maar niet over de overwaarde van je woning.

Houd bij het (deels) aflossen van je hypotheek wel rekening met het betalen van een eventuele boeterente die geldverstrekkers soms rekenen. De meeste geldverstrekkers accepteren een boetevrije aflossing van maximaal 10% per kalenderjaar. Overleg met je hypotheekadviseur wat in jouw situatie mogelijk is.
Als je aflost op je hypotheek kun je dat geld niet meer gebruiken voor andere doeleinden. Zorg dat je voor eventuele onvoorziene uitgaven altijd geld achter de hand houdt.

Let op!

Of het wel of niet inbrengen van eigen geld voordeliger is, is niet zomaar te zeggen. Dit ligt aan je persoonlijke situatie, maar ook aan de omstandigheden. Wat is de hoogte van de hypotheek en de hypotheekrente, wat is je belastbaar inkomen, welke rente ontvang je op je spaargeld? Hoe wegen fiscale voor- en nadelen tegen elkaar op? Zorg dat je dit goed in kaart hebt voor je een keuze maakt.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
thema eigen huis

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Je huis verbouwen?

Vergeet deze zaken niet!

Hoe kun je een woning financieren?

De financieringsvormen op een rij

eigen huis kopen

Deel deze
pagina