Een huis kopen
en zorgeloos wonen
Wat komt er kijken bij een verbouwing?
Of je nu je nieuw te kopen woning gaat verbouwen of je huidige… bij een verbouwing komt veel kijken:
Een verbouwing ontstaat met ideeën. Zorg ervoor dat je deze ideeën op papier zet. Zo kun je goed voor jezelf bepalen wat je precies wilt verbouwen en wat de verbouwing betekent voor de rest van je huis. Je kunt ervoor kiezen om een aannemer of architect in te schakelen om samen de mogelijkheden te bespreken en om te kijken of je ideeën haalbaar zijn.
Je idee maak je concreet in een plan. Je kunt bij de dienst Bouw- en woningtoezicht van je gemeente de originele tekeningen van je woning opvragen en deze gebruiken bij het uitwerken van je plan. Houd hierbij wel rekening met wat allemaal mag volgens de wetgeving. Check of je bouwplan past in het bestemmingsplan van je gemeente en of deze voldoet aan de eisen en bouwverordening die je gemeente stelt.
Het uitwerken van je plan kun je ook uitbesteden aan een aannemer of architect. Een aannemer kan helpen bij een standaard verbouwing, bij een specifieke verbouwing kun je goed terecht bij een architect. Zij zijn beiden goed op de hoogte van de wetgeving.
Denk naast het maken van een plan voor de verbouwing, ook aan het plannen van zaken die rondom de verbouwing spelen. Maak een plan voor het op orde houden van de administratie, maar ook voor het runnen van je huishouden. Het is ook verstandig om je buren in te lichten over de verbouwing en om te polsen of zij bezwaar hebben tegen je plannen.
Voor sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Vraag deze op tijd aan, want het kan 5 tot 13 weken duren voor je de vergunning ontvangt. Wees verstandig en start nooit met verbouwen voor je de vergunning hebt ontvangen. Het kan zijn dat deze wordt afgewezen of dat je plan moet worden aangepast. Als je dan al bent gestart met verbouwen, maak je veel kosten voor niets.
Werk je met een aannemer en architect, dan zijn zij (verplicht) verzekerd via hun eigen verzekering. Kies je ervoor om je eigen verbouwing uit te voeren, wellicht met familie of vrienden? Kijk dan goed na of jij hiervoor een verzekering moet afsluiten of dat zij hier zelf voor verzekerd zijn.
Wanneer je ervoor kiest de verbouwing uit te besteden, dan is het verstandig om verschillende offertes op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van wat de kosten zijn. Bepaal van tevoren voor jezelf wat je graag wilt: in welke prijsklasse en aan welke kwaliteit zit je te denken? Reserveer ook altijd een bedrag (5%) voor onvoorziene uitgaven.
Vraag bij het ontvangen van een offerte goed na of het om een vaste prijs gaat of dat er nog bijkomende kosten zijn. Kijk eens of je nog ergens op kunt besparen. Misschien is het mogelijk om zelf te zorgen voor de materialen? Controleer dan wel goed van te voren of jij hier inderdaad goedkoper aan kunt komen.
Heb je een keuze gemaakt voor een aannemer, architect of leverancier, zorg er dan voor dat je alle afspraken schriftelijk vastlegt.
Het financieren van een verbouwing met spaargeld kan heel voordelig zijn. Vooral wanneer het gaat om spaargeld waarover je vermogensrendementsheffing betaalt. Je bespaart dan op het betalen van belasting. Uiteraard ontvang je over het spaargeld dat je uitgeeft dan ook geen rente meer.
Sluit je een hypotheek af voor een woning waarvan je weet dat je deze (in de toekomst) wilt verbouwen? Laat de notaris dan een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister. Daarvoor betaal je niets meer, maar mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. Zo bespaar je dus onnodig kosten. Een taxateur stelt vast hoeveel je kunt meefinancieren. Als uitgangspunt neemt hij hiervoor de waarde van de woning na de verbouwing. Dit bepaalt hij via een door jou opgestelde opgave van de geplande verbeteringen aan de woning en de kosten die je hiermee verwacht te maken.
Ga je je woning verbouwen, dan kun je over het extra geld (dit wordt dan je bouwdepot) beschikken door de facturen van de aannemer of de leverancier naar je geldverstrekker te sturen.
Afhankelijk van je hypotheekvorm , is de betaalde hypotheekrente over een meegefinancierde verbouwing fiscaal aftrekbaar. Uiteraard is het wel van belang dat de waarde van de woning en het inkomen het toelaten om een hogere hypotheek te nemen.
Als de waarde van je woning en je inkomen het toelaten, kan er een tweede hypotheek worden gesloten op de woning. Deze komt bovenop je bestaande hypotheek en kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing. De rente van je tweede hypotheek kan ook aftrekbaar zijn. Dit is wel afhankelijk van de hypotheekvorm , of het om je hoofdverblijf gaat en of je de lening afsluit om verbeteringen aan de woning aan te brengen.