Een huis kopen

en zorgeloos wonen

Woning kopen

Besparen bij het kopen van een woning

Besparen op hypotheek

4 tips: waar kun je rekening mee houden?

 Print

Ga je binnenkort een eigen woning kopen? Je kunt geld besparen. Finfin van Adfiz geeft 4 tips:

Als je kijkt naar een hypotheek of verzekering van één bank of verzekeraar, kun je producten niet met elkaar vergelijken. Misschien is hetzelfde product bij een andere bank of verzekeraar wel goedkoper. Of nog belangrijker: passen de voorwaarden van dat product veel beter bij jouw persoonlijke situatie, eisen en wensen. Of misschien is de rente bij die ene bank wel heel laag, maar zijn de kosten voor bijkomende verzekeringen heel hoog, bijvoorbeeld voor de overlijdensrisicoverzekering. Door precies in kaart te brengen wat jij wilt en welke risico’s jij loopt, kan je goed vergelijken wat er mogelijk is en wat het beste bij jouw situatie past.

Een onafhankelijk adviseur kan daarbij helpen omdat hij kijkt naar de verschillende aanbieders en producten die er zijn. Net als bij de bank of verzekeraar betaal je voor het advies , maar bij een onafhankelijk adviseur krijg je daarbij wel de vergelijking met meerdere producten. Daarnaast bespaar je vaak door het voordeel dat je behaalt op de producten die je afsluit. Mogelijk kan je adviseur ook op je overige verzekeringen geld voor je besparen.

Tijdens een hypotheekgesprek krijg je veel informatie te horen. Ook wil de hypotheekadviseur verschillende dingen van je weten. Bereid je daarom goed voor op het adviesgesprek. Als je beter bent voorbereid, kun je vaak op de kosten voor het advies besparen.

Ook weet je door een goede voorbereiding zeker dat je niets vergeet te bespreken en dat het hypotheekadvies dat je ontvangt aansluit bij jouw persoonlijke situatie, eisen en wensen.

Doorloop de checklist en weet waarover je moet hebben nagedacht voor je naar een adviesgesprek gaat.

Bij het kopen van een woning maak je verschillende afspraken: over de oplevering, de aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken. Deze laat je door een notaris vastleggen in een koopcontract. Lees dit contract van tevoren goed door en controleer of alle afspraken en voorwaarden zijn vastgelegd.

Daarnaast verzorgt een notaris je hypotheekakte. Een hypotheekakte is het officiële contract dat hoort bij een hypothecaire lening en dat volgens de wet door een notaris moet worden opgesteld. Via een hypotheekakte wordt vastgelegd dat jij (de hypotheekgever) je woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker (de hypotheeknemer) in ruil voor het verkrijgen van een geldlening. Deze hypotheekakte wordt dus opgesteld om de geldverstrekker te beschermen, want deze krijgt hiermee het recht om je woning te verkopen als jij je afspraken niet kunt nakomen.

Er zijn grote verschillen tussen de tarieven van notariskantoren. Als jij een huis koopt op basis van ‘kosten koper’, bepaal jij naar welke notaris jullie gaan. Vraag daarom een offerte op bij verschillende notariskantoren.

TIP: Houd rekening met toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het hypotheekbedrag dat je werkelijk nodig hebt, de notaris een hoger bedrag te laten inschrijven in het hypotheekregister. Mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. Daarmee bespaar je dus onnodig hoge kosten.

Vergelijk de aanbieders voor de elektriciteit, telefoon en verzekeringen eens op prijs, kwaliteit en flexibiliteit. Je kunt hierop veel geld besparen. Ook kun je vaak jaarlijks overstappen naar een andere aanbieder en zo profiteren van kortingen.

Besparen op energie kan natuurlijk ook door het goed isoleren van je woning of door gebruik te maken van bijvoorbeeld zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat je dan in je woning moet investeren. Deze kosten verdien je uiteindelijk in principe wel terug.

Snel en gemakkelijk besparen kan ook door bijvoorbeeld het gebruik van ledverlichting, thermostaatkranen, waterbesparende douchekoppen en tijdschakelaars. En door het uitzetten van apparatuur bespaar je energie. Ook binnen het gezin kun je afspraken maken over besparen .

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
Besparen op hypotheek

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Noodzakelijke en persoonlijke verzekeringen

super huis kopen

Welke zijn verplicht en welke zijn eigen keuze?

Nationale Hypotheek Garantie

Heb jij recht op NHG?

Deel deze
pagina