Succesvol ondernemen start bij de basis

5 valkuilen waar je rekening mee moet houden

 Print

De basis van je ondernemerschap ligt al bij je administratie. Trap niet in de volgende vijf valkuilen, zodat je succesvol start met je eigen bedrijf.

Door afspraken op papier te zetten, voorkom je onduidelijkheden. Stel een contract of algemene voorwaarden op of formuleer de afspraken in je offerte. Zolang het maar duidelijk is wat je van elkaar verwacht. Deze documenten kunnen jou als ondernemer voor veel zakelijke problemen behoeden. 

Tip!

Kom je als ondernemer in conflict met een andere ondernemer, een leverancier of een klant, dan kan het zijn dat juridische hulp nodig is. Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt dan de kosten. Controleer van tevoren wel goed welke geschillen zijn gedekt of laat je hierover adviseren door een financieel adviseur.

Als je ervoor zorgt dat je administratie op orde is, heb je een goed overzicht over je bedrijf. Je kunt ontwikkelingen signaleren en op tijd bijsturen en beslissingen nemen. Daarnaast verlangt de Belastingdienst ook dat je een kloppende administratie kunt tonen. Hier lees je waar jouw administratie aan moet voldoen.

Je loopt als ondernemer altijd risico’s, zeker wanneer je ook nog personeel in dienst hebt. Voorkom dat je met hoge kosten komt te zitten als er zich schade voordoet. Bij je bedrijf, een klant, je personeel of bij jezelf.

Leestip!

Er zijn veel verzekeringen die van belang kunnen zijn voor ondernemers en waarmee je jouw financiële risico’s kunt dekken. Maar verzeker je niet zomaar overal voor. Niet alle verzekeringen zijn voor iedere ondernemer noodzakelijk. Kies de verzekeringen die passen bij jouw eigen bedrijf.

Doe zaken met klanten die je kunt vertrouwen. Als je zaken doet met klanten die stelselmatig te laat betalen, loop je continu achter de feiten aan. En wat als je klanten hebt die helemaal niet betalen? Dit kan jouw bedrijf in financiële problemen brengen. Zorg daarom voor een goed debiteurenbeleid en blijf geen zaken doen met wanbetalers.

Tip!

Als je levert op rekening, kun je een kredietverzekering afsluiten. Wanneer je klant niet betaalt, ontvang je het factuurbedrag via je verzekeringsmaatschappij. Deze neemt de vordering van je over en probeert alsnog het geld van jouw klant te krijgen.

Houd er bij het ontvangen van je factuurbedrag rekening mee dat het gaat om een brutobedrag. Dit betekent dat in dit bedrag het btw-tarief zit verwerkt dat jij moet afdragen aan de Belastingdienst. Om niet het risico te lopen dat je dit bedrag uitgeeft aan iets anders, kun je het alvast opzij zetten en dus reserveren.

TEST: ben jij voorbereid op je (financiële) toekomst?

Als zzp'er moet je veel zelf regelen. Wil je weten of je goed zit? Of ben je op zoek naar overzicht en handige tips? Beantwoord een paar vragen en Wijzer in geldzaken geeft je een overzicht met persoonlijke tips.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.


Eigen bedrijf starten

Bekijk alle onderwerpen

Welke risico's loop ik tijdens een eigen bedrijf starten?

  • Ziek of arbeidsongeschikt
  • Schade op je werk
  • Klanten die niet betalen
  • Te laag pensioen
  • Nabestaande blijft achter

Eigen bedrijf starten risico's tijdens

Deel deze
pagina