Ondernemers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende financiële voordelen. Als starter weet je vaak niet wat er allemaal mogelijk is en wat het je oplevert om zaken op een andere manier te regelen. Deze 5 tips leveren je een financieel voordeel op als ondernemer van je eigen bedrijf.
Heb je een wisselend inkomen uit werk en woning (box 1) over drie aaneengesloten jaren (het middelingstijdvak), dan kun je in aanmerking komen voor de inkomensmiddeling. Bereken het gemiddelde van dit inkomen en bereken per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kun je een belastingteruggaaf krijgen. Door het wisselende inkomen heb je dan namelijk meer belasting betaald dan wanneer dit inkomen gelijkmatig was verdeeld over een jaar.
LET OP! Vanaf 1 januari 2023 vervalt de middelingsregeling. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
Overige voorwaarden voor inkomensmiddeling:
Voor meer informatie ga je hier naar de site van de Belastingdienst
Als ondernemer mag je via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) 9,44% (2022) van je ondernemingswinst opzij zetten (met in 2022 een maximum van €9.632) voor je oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoef je dan voorlopig geen belasting te betalen. Dat betekent dus dat je over dat jaar minder inkomstenbelasting betaalt. Na je 65e betaal je dan wel belasting over het bedrag in de FOR, maar mogelijk tegen een lager tarief. Zorg er in ieder geval voor dat je geld voor de FOR reserveert, zodat je de belasting kunt betalen op het moment dat je met pensioen gaat.
LET OP: Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kun je laten staan of omzetten in een lijfrente of bankspaarproduct. Raadpleeg daarvoor je boekhouder of financieel adviseur.
Voorwaarden voor de FOR:
Als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt, kun je sinds 2020 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR) en kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw).
Voor meer informatie over de vernieuwde KOR ga je hier naar de site van de Belastingdienst
Werk je als zakelijke gebruiker vanuit huis en gebruik je de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat je bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatiepakket, kun je gemakkelijk geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.
Als je een eigen bedrijf hebt, wil je goed verzekerd zijn. Je investeert in je bedrijf en wilt niet dat door een ongeluk of schade de continuïteit van je bedrijf plots in het geding komt. Er zijn veel risico’s waarvoor je je kunt verzekeren. Toch kan het ook zijn dat je teveel risico’s wilt afdekken. Sommige verzekeringen zijn inderdaad noodzakelijk bij de start van je eigen bedrijf, maar met andere verzekeringen kun je beter wachten tot je inkomen is gestegen. En bepaalde verzekeringen zijn misschien niet eens van belang voor jouw onderneming.
Tip 1!
Maak een overzicht van de risico’s die jij loopt met jouw bedrijf. Zo kun je goed bepalen voor welk risico een verzekering noodzakelijk is. Je kunt dit overzicht zelf maken of een financieel adviseur vragen dit voor je te doen, met daarbij zijn onafhankelijke advies. Zo weet je zeker dat je alleen die zakelijke risico’s verzekert die de continuïteit van je onderneming in gevaar kunnen brengen.
Tip 2!
Laat eenmaal per jaar je (verzekerings-)contracten controleren op actualiteit. Sluiten je verzekeringen nog aan bij je bedrijf of is het verstandig om je op een gegeven moment anders te verzekeren? Een financieel adviseur houdt deze zaken voor je bij, door je te adviseren en begeleiden.