Hoe haal ik meer voordeel uit mijn eigen bedrijf?

“Een bedrijf starten is al duur genoeg, waarop kan ik besparen?”

 Print

Ondernemers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende financiële voordelen. Als starter weet je vaak niet wat er allemaal mogelijk is en wat het je oplevert om zaken op een andere manier te regelen. Deze 5 tips leveren je een financieel voordeel op als ondernemer van je eigen bedrijf.

Heb je een wisselend inkomen uit werk en woning (box 1) over drie aaneengesloten jaren (het middelingstijdvak), dan kun je in aanmerking komen voor de inkomensmiddeling. Bereken het gemiddelde van dit inkomen en bereken per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kun je een belastingteruggaaf krijgen. Door het wisselende inkomen heb je dan namelijk meer belasting betaald dan wanneer dit inkomen gelijkmatig was verdeeld over een jaar.

LET OP! Vanaf 1 januari 2023 vervalt de middelingsregeling. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

Overige voorwaarden voor inkomensmiddeling:

  • Je hebt over het hele middelingstijdvak belasting betaald in Nederland.
  • Het middelingstijdvak heeft geen overlap met een ander middelingstijdvak.
  • Je moet je verzoek om middeling doen binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren die tot het middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan.

Voor meer informatie ga je hier naar de site van de Belastingdienst

Als ondernemer mocht je via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) een percentage van je ondernemingswinst opzij zetten voor je oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoefde je dan voorlopig geen belasting te betalen. Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kun je laten staan of omzetten in een lijfrente of bankspaarproduct. Raadpleeg daarvoor je boekhouder of financieel adviseur.

Wil je voortaan voor je oude dag sparen door in te leggen in een lijfrente of deed je dat al? De Wet toekomst pensioenen die door de Eerste Kamer is aangenomen, breidt de jaarruimte fors uit zodat het voor zelfstandigen makkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Ook wordt de termijn van de reserveringsruimte verruimd. Het grote verschil met de FOR is dat het geld niet meer beschikbaar is, wanneer je bijvoorbeeld krap zit of wilt investeren. Maar dat is ook meteen de veiligheidsklep: je hebt het dan daadwerkelijk weggezet voor je oude dag. Alles wat je binnen je jaarruimte inlegt is aftrekbaar.

Als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt, kun je sinds 2020 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR) en kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw). 

Voor meer informatie over de vernieuwde KOR ga je hier naar de site van de Belastingdienst

Werk je als zakelijke gebruiker vanuit huis en gebruik je de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat je bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatiepakket, kun je gemakkelijk geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.

Als je een eigen bedrijf hebt, wil je goed verzekerd zijn. Je investeert in je bedrijf en wilt niet dat door een ongeluk of schade de continuïteit van je bedrijf plots in het geding komt. Er zijn veel risico’s waarvoor je je kunt verzekeren. Toch kan het ook zijn dat je teveel risico’s wilt afdekken. Sommige verzekeringen zijn inderdaad noodzakelijk bij de start van je eigen bedrijf, maar met andere verzekeringen kun je beter wachten tot je inkomen is gestegen. En bepaalde verzekeringen zijn misschien niet eens van belang voor jouw onderneming.

Tip 1!

Maak een overzicht van de risico’s die jij loopt met jouw bedrijf. Zo kun je goed bepalen voor welk risico een verzekering noodzakelijk is. Je kunt dit overzicht zelf maken of een financieel adviseur vragen dit voor je te doen, met daarbij zijn onafhankelijke advies. Zo weet je zeker dat je alleen die zakelijke risico’s verzekert die de continuïteit van je onderneming in gevaar kunnen brengen.

Tip 2!

Laat eenmaal per jaar je (verzekerings-)contracten controleren op actualiteit. Sluiten je verzekeringen nog aan bij je bedrijf of is het verstandig om je op een gegeven moment anders te verzekeren? Een financieel adviseur houdt deze zaken voor je bij, door je te adviseren en begeleiden.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Eigen bedrijf starten

Bekijk alle onderwerpen

Welke zakelijke risico's loop ik?

  • Ziek of arbeidsongeschikt
  • Schade op je werk
  • Klanten die niet betalen
  • Te laag pensioen
  • Nabestaande blijft achter

Eigen bedrijf starten risico's tijdens

Deel deze
pagina